Muodin huipulle palaa pitkältä tauolta – Muotirealityn juontaa nyt Miisa Grekov

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Muodin huipulle
Uudella Muodin huipulle -kaudella on mukana 10 kilpailijaa, joita mentoroi suunnittelija Sofia Järnefelt. Ohjelman juontaa Miisa Grekov, ja toisena vakiotuomarina nähdään Sami Sykkö. © MTV Oy / David O'Weger
Kotimainen Muodin huipulle -ohjelma tekee paluun tv-ruutuun reilun vuosikymmenen jälkeen. Uudella kaudella tuomaroivat tubettaja Miisa Grekov ja muotiasiantuntija Sami Sykkö.

Reilu vuosikymmen sitten suomalaiselle design­taivaalle nousi Muodin huipulle -ohjelmasta muutamia kiintotähtiä, joista kirkkain lienee linnanjuhlapuvuistaan tunnettu Katri Niskanen. Niskanen voitti ohjelman ensimmäisen kauden 2009 ja seinäjokelainen Linda Sipilä toisen kauden 2011.

Muotiohjelmassa kilpaillessaan suunnittelijat eivät tosin vielä olleet tähtiä vaan suurelle yleisölle suhteellisen tuntemattomia vaatteidentekijöitä – paitsi Miisa Grekovin mielestä.

”Matkustin 14-vuotiaana kaverini kanssa paikallisjunalla Keuruulta Helsinkiin, jotta sain nähdä ensimmäisen kauden kilpailijat”, kertoo Grekov, joka tunnetaan paremmin tubettajanimellään Mmiisas.

Grekovin ei siis tarvinnut miettiä montaa minuuttia, kun häntä kysyttiin paluun tekevän Muodin huipulle -ohjelman juontajaksi.

”Olin siitä puhelusta aika häkeltynyt, koska olen fanittanut ohjelmaa niin kauan. Minulle soitettiin vielä sattumalta juuri, kun olin ajelemassa kotiin omien­ häideni koemeikistä”, Grekov naurahtaa.

Pudotukset tulivat uniin

Vaikka Muodin huipulle -juontajan pesti on Grekoville unelmatyö, sisältyy tehtävään myös raskas osuus: kilpailijoiden pudottaminen tuomaroinnissa.

”Totta kai tämä on tv-viihdettä, johon pudotukset kuuluvat, mutta suunnittelijoille se voi sillä hetkellä olla koko elämä. Kyllä vaikeimmat pudotukset tulivat minulla uniin”, Grekov sanoo.

Vastapainona Grekov ja hänen tuomarikollegansa saivat nähdä ohjelman kuvauksissa hienoja onnistumisia ja uskomattomalta tuntuvia suorituksia.

Kilpailijat suunnittelevat ja toteuttavat annetun tehtävän mukaiset puvut useimmiten yhdessä päivässä. Valmiit asut esitellään minimuotinäytöksessä ohjelman tuomareille.

”Taso oli viikko toisensa jälkeen kova, ja välillä tunnelma oli suorastaan tunteellinen. Ihmettelin, miten voi olla edes mahdollista, että liikutun jostakin vaatteesta näin”, muistelee ohjelman toinen vakiotuomari, pitkän linjan muotitoimittaja ja -asiantuntija Sami Sykkö.

Mentori haastaa

Vierailevina tuomareina uudella Muodin huipulle -kaudella nähdään muun muassa Katri Niskanen, hänen kanssaan samalla kaudella kilpaillut Mert Otsamo, valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja suunnittelija Teemu Muurimäki.

Tuomareiden lisäksi keskeisessä roolissa ohjelmassa on kilpailijoiden mentori, joka ei osallistu tuomarointiin vaan vierailee suunnittelijoiden työhuoneella kannustamassa heitä ja kommentoimassa heidän töitään.

Ohjelman alkuperäisessä amerikkalaisessa versiossa mentorin virkaa hoiti 16 kauden verran Tim Gunn, joka teki roolista vahvasti itsensä näköisen.

Uudessa suomalaisessa versiossa mentorin roolin ottaa helsinkiläinen vaatesuunnittelija Sofia Järnefelt. Hän kieltäytyy sovittelemasta jalkojaan sen enempää Tim Gunnin kuin tämän sittemmin korvanneen Christian Sirianonkaan saappaisiin.

”Mentoroin kilpailijoita ihan omana itsenäni. Kommentoin heidän töitään ja myös haastan heitä, mutta ajatukseni on, että he itse löytävät ratkaisut. On ollut aivan ihanaa päästä seuraamaan heidän kehitystään”, Sofia Järnefelt sanoo.

Muodin huipulle, torstai 2.2. klo 20.00, MTV3

X