Murtomaa -dokumentti seuraa palestiinalaisen turvapaikanhakijanaisen, tämän tyttären ja kahden pojan sopeutumista suomalaiseen meininkiin

Jaa artikkeli
Dokumenttiprojekti: Murtomaa
© Yle kuvapalvelu

Einari Paakkasen dokumentti Isäni tähtien takaa herätti pari vuotta sitten ansaittua huomiota. Dokumentaristi avasi ufojen kanssa läheisessä kosketuksessa olevan oman isänsä tarinan.

Laatukamaa on myös Murtomaa (2019). Se seuraa palestiinalaisen turvapaikanhakijanaisen, tämän tyttären ja kahden pojan sopeutumista suomalaiseen meininkiin ja saa esiin runsaasti ilmaisevia puolia. Sellainen on jo oivaltava nimi, joka viittaa Farah-tytön yllättävään innostumiseen pertsatyylin hiihtoon.

Axa Sorjanen, dokumentintekijä muuten itsekin, pitää pakolaislapsille hiihtokouluja, mikä osoittautuu nerokkaaksi tavaksi löytää yhteistä kosketuspintaa. Farah on heti lumoutunut lumen kauneudesta.

Dokkarin sopivan kreisi ja sydämet sulattava lähtökohta saa syvällisiä sävyjä äidin pelosta, että suomalaisten huoleton meneminen ja tuleminen on tarttumassa haitallisella tavalla hänen lapsiinsa.

Dokumenttiprojekti: Murtomaa, to 21.3. klo 19.00 Tv1

X