Musiikin synty -dokumentti pohtii äänten maailmaa ja musiikin syntyä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Historia: Musiikin synty.
Historia: Musiikin synty. © Yle kuvapalvelu
Historiallinen dokumentti Musiikin synty syventyy musiikin alkuperään ja äänien maailmaan. Viitteitä akustiikkaan ja musiikkiin on löytynyt vanhojen seinämaalauksien sijoittelusta.

Ranskalaisdokumentti Musiikin synty pohtii äänten maailmaa ja musiikin syntyä. Aboriginaalien puinen puhallinsoitin didgeridoo on arvioitu jopa 40 000 vuoden takaiseksi instrumentiksi, maailman vanhimmaksi sellaiseksi. Yhtä vanhoiksi arvioidaan Euroopasta nyt löydettyjä luusta tehtyjä huiluja. Yhdestä tehtiin jäljitelmä, jota nykymuusikko soittaa. Tutkija taas muodostaa mentaalisen kuvan muinoin asutetusta luolasta. Resonanssia seuraamalla tullaan pientä hevosta esittävän piirroksen kohdalle. Monista luolista on havaittu seinämaalausten sijoittelun ja akustiikan välinen yhteys.

Voimme kuvitella millaisia elämyksiä muinaiset ihmiset ovat ehkä saattaneet tuntea luolissaan heidän kokemusmaailmansa laajetessa. Vaan laajenee nykykatsojankin. Sloveniasta löytynyt neandertalien huilu arvioidaankin nyt maailman vanhimmaksi soittimeksi, tosin esineen alkuperä myös jakaa tiedeyhteisöä.

Historia: Musiikin synty, 22.3. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Musiikin vallankumous – BBC:n kolmeosainen dokumenttisarja tutkii musiikin murrosta

X