Musta Amerikka ratissa kertoo autoilun merkityksestä mustaihoisille amerikkalaisille

Mustien vaurastuminen herätti paheksuntaa valkoisessa väestössä ja siksi autoilu oli värillisille monella tapaa vaarallista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Amerikan talous kääntyi 30-luvun lopulla nousuun, jolloin myös mustalla keskiluokalla oli varaa himoittuun statuksen ja vapauden symboliin: autoon.

Mustien vaurastuminen herätti paheksuntaa valkoisessa väestössä ja siksi autoilu oli värillisille monella tapaa vaarallista.
Teksti: Pertti Avola

Yle Teeman Musta kesä -kokonaisuuteen kuuluva kaksiosainen dokumentti Musta Amerikka ratissa kertoo siitä, millaisia mahdollisuuksia ja vaaroja autoilu on merkinnyt mustaihoisille amerikkalaisille ennen ja nykyään.

Gretchen Sorinin ja Ric Burnsin dokumentin tyyli on hyvin luennoiva, jopa opettavainen, sillä sen rungon muodostavat lukuisien mustien historioitsijoiden selonteot aiheesta. Niiden väliin on leikattu niin entisten orjien kuin rotusortoa myöhemmin todistaneiden lausuntoja.

Dokumentin ensimmäinen osa ruotii orjuutta ja sen jälkeistä aikaa, jolloin mustien liikkuvuutta säädeltiin Yhdysvalloissa monin tavoin. Autojen tulo merkitsi mustille mahdollisuutta liikkua vapaammin ja välttää esimerkiksi junissa esiintyvää rotusortoa, mutta se merkitsi myös vaaraa, etenkin jos ajoi Yhdysvaltojen etelävaltioissa.

Dokumentti antaa perusteellisen kuvan paitsi autoilun eri aspekteista mustille amerikkalaisille, myös heidän kokemuksistaan rakenteellisesti rasistisessa yhteiskunnassa.

Musta Amerikka ratissa, ti 29.6. klo  21.00, Teema & Fem

X