Musta huumori keventää Koirat eivät käytä housuja -dominadraaman rankkuutta

Jaa artikkeli
Koirat eivät käytä housuja
Pekka Strangin näyttelemä perheenisä hakee suruunsa helpotusta täysin poikkeuksellisin keinoin.  © Ilze Vanaga/Helsinki-filmi/Yle
J-P Valkeapää on elokuvaohjaaja, joka on aika tinkimättömästi seurannut omaa linjaansa, vaikka se ei ole kaupallista menestystä tuonutkaan. Koirat eivät käytä housuja sai kriitikoiden kiitokset, mutta ei erityisemmin yleisöä.

Syykin on selvä: elokuva ei ole aiheeltaan tai sen käsittelytavalta mitenkään helpoimmasta päästä, ei vaikka Valkeapää kevensi Aleksi Bardyn ja Juhana Lumpeen alkuperäiskäsikirjoituksen synkkyyttä. Jotain elokuvan rankasta sisällöstä kertoo sekin, että elokuvalle haettiin tuotantotukea Suomen elokuvasäätiöltä 2017, jolloin sitä ei saatu. Vuonna 2018 tukea haettiin uudestaan ja saatiin.

Surun murtama ja syyllisyyden kalvama tavallinen perheenisä huomaa saavansa helpotusta henkiseen tuskaansa alistuessaan häntä kaltoin kohtelevan dominan valtaan. Valkeapään elokuva on rankka, mutta sitä keventävät mustan huumorin ajoittaiset välähdykset.

Pekka Strang ja etenkin Krista Kosonen tekevät erinomaista työtä päärooleissa tuoden niihin inhimillisyyttä ja vivahteikkuutta. Tämän kaltaisia elokuvia tarvitaan, ettei kotimainen elokuva solahda täysin vaivattomasti sulavaksi viihteeksi.

***

Koirat eivät käytä housuja, la 1.1. klo. 22.15, TV1 

Juttua muokattu 5.1.2021 11.55: Tarkennettu kohtaa Suomen elokuvasäätiön tuista.

X