Mystinen metsätyömies: Henkilökuva muusikko Pekka Myllykoskesta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pekka Myllykoski oli Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen sanoittaja ja solisti.
Pekka Myllykoski oli Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen sanoittaja ja solisti. © Yle kuvapalvelu
Dokumentissa Mystinen metsätyömies sukulaisten ja ystävienkertomuksista piirtyy kuva juomalaulujen boheemista ja arvoituksellisesta antisankarista.

Mikko Mattilan Mystinen metsätyömies on dokumentti ja henkilökuva muusikosta, joka surullisella tavalla liittyy suomalaisen kevyen musiikin viinahuuruiseen perinteeseen. Pekka Myllykoski (1959-2017) oli Freud Marx Engels & Jung -yhtyeen sanoittaja ja laulusolisti, joka mainiolla tavalla yhdisteli sanoituksissaan amerikkalaista kantria suomalaiskansalliseen mielenmaisemaan – ja juomakulttuuriin.

Mutta Myllykoski oli myös alkoholisti ja ihminen, jolta ei saanut vaatia mitään ja joka väisti konflikteja ja ylipäätään kaikkea epämiellyttävänä pitämäänsä.

Terveyskeskuslääkärinäkin nuorena toiminut Myllykoski jätti silti lähtemättömän jäljen suomalaisen rockin historiaan ja siitä hänet on syytä muistaa.

Tv-esitystä varten hieman lyhennetyssä dokumentissa Myllykoskesta kertovat bändikaverit, veljet, entinen vaimo ja leski. Kuva ei aina ole kaunis, mutta hyvin inhimillinen. Dokumentista piirtyy esiin ihminen, jolla tuntui olleen potentiaalia vaikka mihin, mutta joka ei sitä kyennyt käyttämään. Samalla Mattilan elokuva on myös eräänlainen Freukkarien pikahistoriikki 1980-luvulta 2000-luvulle.

Nykyisen sisäsiistin kotimaisen konepopin ja räpin rinnalle ei kyseisen kaltaista yhtyettä enää voisi oikein kuvitella – yhtä vähän kuin Pekka Myllykoskea Vain elämää -ohjelmaan.

Mystinen metsätyömies, la 28.12. klo 20.01 Yle Teema & Fem

Lue myös: Muusikko Jukka Kuoppamäki vierailee Kuvia ja käännekohtia -sarjan uuden kauden ensimmäisessä jaksossa

X