Nadia Murad ja Denis Mukwege ovat valittu Nobelin palkinnonsaajiksi: he työskentelevät sen eteen, että seksuaalinen väkivalta sodankäynnin aseena saataisiin loppumaan

Nobelin rauhanpalkinto annetaan tänä vuonna kahdelle ihmisoikeusaktivistille, jotka kampanjoivat seksuaalista väkivaltaa vastaan konfliktialueilla. Yle esittää dokumentit heistä kummastakin, Nadia Muradista ja Denis Mukwegesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ihmisoikeusaktivisti Nadia Murad palkitaan Nobelin rauhanpalkinnolla. Toisen puolen palkinnosta saa kongolainen gynekologi Denis Mukwege, joka on omistanut elämänsä sisällissodassa raiskattujen naisten auttamiselle.

Nobelin rauhanpalkinto annetaan tänä vuonna kahdelle ihmisoikeusaktivistille, jotka kampanjoivat seksuaalista väkivaltaa vastaan konfliktialueilla. Yle esittää dokumentit heistä kummastakin, Nadia Muradista ja Denis Mukwegesta.
(Päivitetty: )
Teksti: Anu Räsänen

Nadia Muradista kertovalla dokumentilla on osuva nimi: On Her Shoulders. Dokumentti kuvaa sitä, kuinka valtavaa taakkaa 25-vuotias ihmisoikeusaktivisti kantaa harteillaan.

Murad kuuluu Irakin jesidivähemmistöön, jota Isis vainoaa. Elokuussa 2014 Isisin taistelijat hyökkäsivät hänen kotikyläänsä Kojoon, tappoivat miehiä ja kaappasivat naisia seksiorjikseen. Murad oli yksi näistä naisista.

Päästyään pakenemaan Murad on kiertänyt maailmalla kertomassa kokemuksistaan ja jesidien kansanmurhasta. Häntä kutsutaan jesidien ainoaksi toivoksi.

”Tämä on valtava juttu minun ikäiselleni ihmiselle. Jesidien kokema kärsimys on kuitenkin vielä suurempi asia. En haluaisi joutua puhumaan kokemuksistani julkisesti. Kunpa mitään kerrottavaa ei olisi. Olisin mieluummin tunnettu vaikka maanviljelijänä kuin Isisin uhrina”, Murad sanoo dokumentissa.

”Olisipa äiti täällä”

Syyskuussa 2016 Murad nimitettiin YK:n hyvän tahdon lähettilääksi. Hänen valmistautumisensa seremoniaan on yksi dokumentin koskettavimpia kohtauksia.

Murad kampaa hiuksiaan ja ihmettelee, kuinka aivan tavallinen nuori nainen päätyi kutsuvieraaksi YK:n päämajaan. Outo tilanne hymyilyttää Muradia, mutta hänen silmänsä täyttyvät nopeasti kyynelistä, kun hän ajattelee Isisin murhaamaa äitiään.

”Olisipa äiti täällä”, Murad kuiskaa.

Kaksi vuotta myöhemmin, joulukuussa 2018, Murad vastaanottaa puolet Nobelin rauhanpalkinnosta. Toisen puolen saa kongolainen gynekologi Denis Mukwege, joka hoitaa sisällissodassa raiskattuja naisia ja tyttöjä.

Murad ja Mukwege on valittu palkinnonsaajiksi yhdessä, koska heillä on sama päämäärä. Molemmat työskentelevät sen eteen, että seksuaalinen väkivalta sodankäynnin aseena saataisiin loppumaan.

Denis Mukwege

Denis Mukwege. © YLE KUVAPALVELU

Julma sodankäynnin ase

63-vuotias Mukwege on erikoistunut tekemään vaativia leikkauksia seksuaalisen väkivallan uhreille. Lisäksi Mukwege auttaa näitä saamaan itsekunnioituksensa ja elämänuskonsa takaisin. Hän perusti 1999 Panzi-sairaalan ja -säätiön turvalliseksi toipumispaikaksi raiskatuille naisille.

Mukwegesta kertovan Raiskattujen parantaja -dokumentin avaa puhe, jonka hän piti viisi vuotta sitten.

”Raiskaukset ovat äärimmäisen julma sodankäynnin ase. Se on alhaista mutta kammottavan tehokasta. Näiden naisten runnellut ruumiit, särjetyt sydämet ja murretut mielet täytyy parantaa. Heitä täytyy lohduttaa, ja heidät täytyy hoitaa kuntoon”, Mukwege sanoo.

Nobel-palkinnot jaetaan maanantaina 10. joulukuuta. Rauhanpalkinto luovutetaan Oslossa, muut Nobelit Tukholmassa. Sekä Murad että Mukwege puhuvat Oslossa, ja seremonia lähetetään suorana osoitteessa Nobelprize.org. Lähetys alkaa kello 14 Suomen aikaa.

Yle Teema & Fem puolestaan näyttää suorana lääketieteen, fysiikan ja kemian palkintojen jakoseremonian Tukholman konserttitalolta sekä juhlaillallisen, joka järjestetään Tukholman kaupungintalolla.

Dok: On her shoulders, su 9.12. klo 22.00 Yle Teema & fem

Dokumenttiprojekti: Raiskattujen parantaja, ma 10.12. klo 21.35 Tv1

X