Neiti aika: Väkevä elokuvallinen essee elämästä ja kuolemasta

Jaa artikkeliTilaa Seura
Neiti aika.
Neiti aika. © Joonas Pulkkanen
Elämä ja kuolema, ajan kuluminen ja muistot ovat Neiti aika -dokumentissa riipaisevasti läsnä. Miten paljon jälkeen jäänyt materia voikaan kertoa ihmisestä?

Muutin aikoinani kaksioon Helsingin Olympiakylään. Edellinen asukas oli asunut siellä 40-luvulta lähtien kuolemaansa saakka. Ennen muuttoa sukulaiset tyhjensivät huoneet. Myöhemmin vaatekaapin perältä löytyi lankakerä ja kesken jäänyt villasukka, edellisen asukkaan ainoat jälkeensä jättämät esineet.

Tapaus tuli elävästi mieleen Elina Talvensaaren dokumenttielokuvaa katsoessa. Neiti Aika –dokumentissa ohjaaja ostaa perheensä kanssa kaksion viereisestä Kisakylästä. Edellinen asukas oli asunut kämpässä rakennusvuodesta 1952 lähtien. Perillisiä ei ollut, joten uudet omistajat saivat pitää naisen tavarat, huonekalut, vaatteet, kirjeet, valokuvat, hillopurkit…

Esineiden kautta syntyi väkevä elokuvallinen essee. Elämä ja kuolema, ajan kuluminen ja muistot ovat Neiti Ajassa riipaisevasti läsnä. Miten paljon jälkeen jäänyt materia voikaan kertoa ihmisestä? Koskettavinta on kuitenkin nähdä elämäkertaelokuva, jonka aiheena ei ole koko kansan julkkis vaan tavallinen ihminen, niin kuin sinä tai minä.

Neiti Aika, ti 29.12. klo 20.45 Yle Teema & fem

Lue myös: Elämämme Galapagossaarilla: Dokumentti yhdistää matkailuohjelman ja luontodokumentin

X