Lontoon lähihistoriaa käsittelevä Neljä elämää -sarja on surullinen murhenäytelmä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© BBC/Yle
© BBC/Yle
Neil McKayn kirjoittama ja David Blairin ohjaama kolmiosainen BBC-sarja pohjautuu tositapahtumiin, kuten se heti alkuun muistuttaa. Monille englantilaiskatsojille tapahtumat lienevät pysyneet hyvässä muistissa.

Suomalaiskatsojakaan ei oikein pysty seuraamaan sarjaa perinteisenä kuka-sen-teki-jännärinä, vaan koskettavana rekonstruointina kuolemantapauksista, joita poliisi piti yliannostuksina ja sarjamurhaajasta, jonka olemassaoloon viranomaiset eivät uskoneet.

Uhrien omaisten ja muiden sivullisten täytyi vaateliaasti osoittaa huolimattomien ja homofobistenkin poliisitutkimusten puutteet ennen kuin totuus paljastui. Nuorukaisia verkkopalveluista etsinyt, uhrinsa huumannut, raiskannut ja tappanut mies sai lopulta elinkautisen vankeustuomion.

Vuosien 2014–15 Lontooseen sijoittuva draama kertaa poliisityön vaiheita ja kuvaa uhrien läheisten tuskaa. Lopputulos ei voikaan olla kihelmöivän jännittävä, kuten huippuluokan fiktiivisissä poliisisarjoissa: enemmänkin Neljä elämää on surullinen murhenäytelmä.

Neljä elämää, sunnuntai 12.3. klo. 21.55, tv1

X