Ei suurta, ei mahtavaa – Neuvostoliiton romahdus -dokumentti kertoo ”murtumattoman” murtumisesta

Ranskalaisdokumentti antaa tavallisten kansalaisten muistella Neuvostoliiton romahdusta. Dokumentti esitetään muutama viikko Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatšovin kuoleman jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun kommunistinen järjestelmä romahti, joutuivat tavalliset kansalaiset ongelmiin. © Yle

Ranskalaisdokumentti antaa tavallisten kansalaisten muistella Neuvostoliiton romahdusta. Dokumentti esitetään muutama viikko Neuvostoliiton viimeisen presidentin Mihail Gorbatšovin kuoleman jälkeen.
Teksti:  Arto Pajukallio

’Vapaiden tasavaltojen murtumaton liitto, sen sitoi ainiaaksi yhteen valtava Venäjä”, julisti kansallislaulu Suuri ja mahtava Neuvostoliitto.

”Siinä oli jotain vankkumatonta”, muistelee 1980-luvun Neuvostoliitossa musiikinopettajana toiminut Tatjana Pavlova.

”Minusta ei koskaan tuntunut siltä, että olisi mahdollista elää toisin. Ettei Neuvostoliittoa olisi. Maamme oli murtumaton”, Pavlova sanoo.

”Unelmani oli, että seison eurooppalaisella stadionilla, Neuvostoliiton hymni soi ja kaikki nousevat ylös”, sanoo Jevgeni Vyšenkov.

Myöhemmin ohjelmassa paljastuu, että urheilu-uransa jälkeen Vyšenkov on työskennellyt niin poliisina kuin jengirikollisenakin.

Ranskalaisdokumentti ei paljasta kaikkea heti. Ohjelmassa haastatellut tavalliset ihmiset pääsevät kertomaan, miten sekä he että yhteiskunta muuttuivat. Monet kokemukset olivat karuja.

Kylmän sodan päätös

Neuvostoliitto ajoi itsensä loppuun 40 vuotta kestäneen kylmän sodan aikana. Talouden ja järjestelmän romahdusta vauhditti Ronald Reaganin aikakaudella kiihtynyt kilpavarustelu.

Vuonna 1985 Neuvostoliiton johtoon nousi pääsihteeri Mihail Gorbatšov. Hän käynnisti laajat yhteiskunnalliset uudistusohjelmat, joita kutsuttiin nimillä perestroika ja glasnost.

Neuvostoliiton viimeinen presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri oli Mihail Gorbatšov. © AP / Lehtikuva

Neuvostoliiton viimeinen presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri oli Mihail Gorbatšov. © AP / Lehtikuva

Kaikesta oli pulaa, alkaen peruselintarvikkeista.

Arkistofilmit loputtomista jonoista välittävät lohdutonta tunnelmaa, kun balettitanssija Anastasia Prokofjeva kertoo, miten kaupassa odotettiin kärryllä tuotavaa ruokaa.

”Ihmiset kerääntyivät kärryn luo kuin heinäsirkat. Kaikki kahmivat niin paljon kuin voivat. Minusta näytti siltä, että ihmisistä tehdään villieläimiä. Piti vain jäädä henkiin ja saada ruokaa. Se oli hirveää!”

Pula ei koskenut kaikkia: etuoikeutetut elivät toisin.

Lopulta tapahtui se, mitä monet eivät pitäneet mahdollisena. 21.12.1991 Neuvostoliitto lakkautettiin virallisesti ja neljä päivää myöhemmin Gorbatšov erosi.

Kun valtio ei kyennyt suojelemaan kansalaisiaan, väkivalta valtasi kadut. Rikollisuus kolminkertaistui muutamassa vuodessa.

Jevgeni Vyšenkov kertoo, kuinka urheilijoista tuli velkojen perijiä. Rikollisjengit värväsivät lisää väkeä mistä saivat, ja lopulta tuhannet nuoret miehet kuolivat keskinäisissä välienselvittelyissä. Muista uhreista puhumattakaan.

Menneen kaipuu

Ohjelma antaa nykyaikaan yhden viitteen. Venäjän ensimmäinen presidentti Boris Jeltsin luovutti vuonna 1999 tehtävänsä pääministerilleen, tiedustelupalvelun everstille Vladimir Putinille.

Viime vuonna valmistuneen dokumentin jälkeen on tunnetusti tapahtunut paljon. Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan on kulunut jo yli 200 päivää, ja sota on juuri saanut uusia käänteitä.

Gorbatšov kuoli elokuussa. Hänen perintönsä jakaa yhä venäläisiä. Lännessä Gorbatšov nähdään sankarina jo siksi, että hän purki neuvostojärjestelmää ja antoi kansantasavaltojen vapautua rauhanomaisesti. Tosin hän myös puolusti Neuvostoliittoa väkivalloin ja tuki Krimin valtausta.

Putin ei osallistunut Gorbatšovin hautajaisiin. Hän pitää Neuvostoliiton hajoamista valtavana virheenä. Mennyt imperiumi, tai sen vääristynyt unelma, on taisteltava takaisin, ihmishengistä ja demokratiasta piittaamatta.

Neuvostoliiton romahdus, keskiviikko 28.9. klo 19.00, TV1

Lue myös: Neuvostovakoilijan ohjekirja paljastaa hauskat käytösvinkit – Näin näyttelet uskottavasti 1950-luvun suomalaista

X