Niskavuori-elokuvat onnistuivat vangitsemaan nyt jo kadonneen Suomen – kuka siirtäisi Hella Wuolijoen kirjoittaman saagan 2010-luvulle?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Niskavuori-elokuvien sarjan TV1:ssä käynnistää Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä. Juhania esittää Tauno Palo, Loviisaa Emma Väänänen.

(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Hella Wuolijoen (1886-1954) Niskavuori-saaga onnistui vangitsemaan jotain todella oleellista suomalaisesta agraariyhteiskunnasta. On hämmästyttävää, miten virolainen Wuolijoki kiteytti näytelmiinsä Hämeen horjumattomat naiset ja viettiensä viemät miehet, suomalaisen isänmaanrakkauden, yhteiskunnallisten velvollisuuksien ja oikeuksien aiheuttamat ristiriidat, ja kaiken ohella myös ne inhimillisten tunteiden leimahdukset, jotka saavat tarinan kestämään aikaa.

Wuolijoen viidestä Niskavuori-näytelmästä on tehty seitsemän valkokangas- ja kaksi tv-elokuvaa, sekalaisessa aikajärjestyksessä ja näytelmiä tarvittaessa yhdistellen. Hajanaisuus korostuu, kun elokuvat katsoo sarjana.

Tarina alkaa pontevalla heinäpeltodraamalla Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä (ohjaus Valentin Vaala 1946). Sitä seurannut Edvin Laineen vuonna 1952 ohjaama Niskavuoren Heta on sarjan huippu. Rauni Luoman ruumiillistama hämäläinen pirttihirmu saa selkäpiin värisemään. Jäykkä Niskavuoren naiset (Valentin Vaala 1938) on pöhkö, vaikkakin tarinan kannalta tärkeä.

Isänmaallinen laulukirja Niskavuoren Aarne (Edvin Laine 1954) palauttaa ruispellon laidalle, kunnes alakuloinen ja sotaisa Niskavuori taistelee (Edvin Laine 1957) sitoo juonilangat yhteen.

Ojalapio heiluu ja viljalyhteitä sidotaan, kun isänmaata rakennetaan. Upeat mustavalkokuvat vangitsivat nyt jo kadonneen Suomen. Valentin Vaala ohjasi Niskavuoren naisista myös väriversion 1958, ja päivitti sen tapahtumat 50-luvulle. Kuka siirtäisi Niskavuoren 2010-luvulle? Heta pistäisi keskisuuren konsulttitoimiston toimitusjohtajana asiat ja asiakkaat järjestykseen mennen tullen.

Loviisa, niskavuoren nuori emäntä, ma 27.8. klo 13.30 Tv1

X