Nobelisti Maria Ressa taistelee valeuutisia vastaan – ”Sosiaalisen median alustat manipuloivat mieliämme salakavalasti”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Yle
© Yle
Ulkolinja-dokumenttina nähdään henkilökuva filippiiniläisestä toimittajasta Maria Ressasta, joka vastaanottaa Nobelin rauhanpalkinnon 10. joulukuuta.

Maria Ressa jakaa palkinnon venäläisen kollegansa Dmitri Muratovin kanssa. Palkintoperusteina Nobel-komitea mainitsee Ressan ja Muratovin työn sananvapauden ja sitä kautta demokratian ja rauhan eteen.

Ressa perusti vuonna 2012 Rapler-nettilehden, joka on muun muassa kritisoinut avoimesti Filippiinien hallintoa. Viime vuosina hän on kiinnittänyt huomionsa sosiaalisessa mediassa leviävään väärään tietoon ja valeuutisin sekä niiden ympärillä vellovaan keskusteluun sananvapaudesta.

”Kysymys ei ole sananvapaudesta vaan siitä, millaista tietoa ihmisillä on saatavilla. Sosiaalisen median alustat manipuloivat mieliämme salakavalasti, luovat vaihtoehtoisia todellisuuksia ja tekevät hitaasta ajattelusta mahdotonta”, Maria Ressa sanoi puhuessaan marraskuussa Sydney Dialogue -konferenssissa.

Ressa toteaa, että hänelle myönnetty rauhanpalkinto on osoitus siitä, että tiedonvälityksen kriisi maailmassa on tiedostettu.

”Edellisen kerran rauhanpalkinto myönnettiin journalistille vuonna 1936, mutta hän ei päässyt vastaanottamaan sitä, koska riutui natsien keskitysleirillä.”

Ulkolinja: Maria Ressa, sananvapauden puolesta, to 9.12 klo 22.00, Tv1

X