Nousukauden aikaan sijoittuva No comments -dokumentti ei kosiskele halvoilla kyynelillä

Jaa artikkeli
© Ilokuva, Naukkarinen & Co / Yle.
© Ilokuva, Naukkarinen & Co / Yle.
Jos alettaisiin listata parhaita suomalaisia dokumentteja, Lasse Naukkarisen No Comments (1985) olisi kärkipään ehdokas.

No Comments -dokumentin sisältö ja elokuvallinen kerronta tukevat toisiaan tavalla, joka on harvinaista Suomessa. Se ei pyri shokeeraamaan tai kosiskelemaan halvoilla kyyneleillä.

Nuorena vasemmistolaisena Naukkarinen oli tehnyt osallistuvia dokumentteja (Solidaarisuus, Tasavallan päiväkirja), jotka olivat edenneet paasaavan kertojaäänen varassa. No Commentsissa hän halusi luopua kokonaan tapahtumien sanallisesta selittelystä. Kameran tallentamat tilanteet ja asetelmat puhuvat puolestaan. Tekijän näkemys tulee esiin siinä, miten kuvat on leikattu yhteen.

No Comments on kuva 80-luvun nousukauteen heräävästä Suomesta ja sen vastakohdista. Rauhanmarssi ja military look -muoti, avantgarde ja korkea taide sekä hyväosaisuus ja huono-osaisuus asettuvat vuorovaikutukseen toistensa kanssa. Erityisen puhutteleva on lopun kohtaus näkö- ja kuulovammaisista lapsista havainnoimassa maailmaa.

No Comments, ti 21.9. klo 22.05, Teema & Fem 

X