Nyt paljastuu, mikä ajaa hyvinvoivat ihmiset salaisiin uskonlahkoihin aivopestäviksi

Ruotsalainen dokumenttisarja on lainannut jännyyden tyyliä Sillasta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ruotsalaistoimittaja Anna Lindman tutkii seitsemänosaisessa sarjassa erilaisia uskonlahkoja. Millaista on elää lahkon sääntöjen mukaan, ja voiko yhteisön jättää?

Ruotsalainen dokumenttisarja on lainannut jännyyden tyyliä Sillasta.
(Päivitetty: )
Teksti: Tero Kartastenpää

Ruotsalainen kiinnittää fläppitaululle lappuja ja tuijottaa niitä mietteliäänä sinisävyisessä toimistossa. Hän korostaa, kuinka vaikea tapaus on selvitettävänä.

Lahkodokumenttisarja on lainannut jännyyden tyyliä Sillasta. Teemakin on kuin dekkarista: salaisten yhteisöjen paljastus.

Ensiksi pitää määritellä lahko, koska kielteistä sanaa käytetään leväperäisesti.

Ruotsalaissarjan mukaan lahko on sulkeutunut ryhmä, jolla on jännittynyt suhde muuhun yhteiskuntaan. Heillä on useimmiten vahva johtaja ja he uskovat löytäneensä suuren totuuden  ainoan oikean tien.

Omaa ryhmää ei koskaan kutsuta lahkoksi. Usein lahkoissa vallitsee sukupuolten tiukka hierarkia ja tiedon säännöstely.

Televisio on useille pahan alku ja palvelija.

Lahkojen jäseniä haastatellaan

Ruotsin yleisradion pitkäaikainen toimittaja Anna Lindman on erikoistunut uskontoon ja sen aseman muutoksiin ruotsalaisessa yhteiskunnassa.

Hän puhuu yleisellä tasolla tutkijoiden kanssa ja yksityisellä tasolla lahkolaisten kanssa. Nykyiset jäsenet hehkuttavat hermostuneena toimintaansa, entiset puhuvat painostavasta elämästä ja koston pelosta.

Seitsemässä osassa käsitellään merkittävimmät ruotsalaiset lahkot, mutta koko sarja etenee kuin pitkä, tutkiva dokumentti.

Plymouthin veljekset on Ruotsin tunnetuimpia sulkeutuneita uskonnollisia järjestöjä, joista ei ole juuri kuvamateriaalia, vaikka heihin kuuluu viitisensataa ihmistä. Jäsenten haastattelu on sarjan pihvi, jota säännöstellään vähän joka jaksoon.

Jaksokohtaisesti käsitellään muita yksittäisiä lahkoja kuten skientologeja.

Psykologiaa vapaasti sotkevan uskonnon synty on ansiokkaasti kerrottu Alex Gibneyn dokumentissa Going Clear, mutta Lindman valottaa, miten pelotteluun ja mustamaalaamiseen erikoistunut amerikkalaisjärjestö on ulottanut valtansa ruotsalaisjäseniin.

Vuonna 2015 valmistuneen sarjan myöhemmissä osissa haastatellaan Jehovan todistajia, salafistejä ja Elämän Sana -herätysliikeläisiä.

Kritiikkiä myös journalismille

Sarja antaa avaimet ymmärtämään, miksi hyvinvoivat ihmiset suostuvat manipuloitaviksi.

Psykologi selittää, miten hetkellinen epävarmuus ajaa ihmisen yhteisöön, jossa auktoriteetti luo turvaa.

Uskontoasiantuntija korostaa, kuinka kriittisyyden halveksunta vahvistaa yhden asian uskoa.

Lindmanilla on kokemusta antaa kritiikkiä journalismille: uskontoa ei osata käsitellä ilman kummeksuntaa ja kauhistelua. Kun kunnioittaa toisen uskoa, voi saada hänet avautumaan erilaisen elämäntyylin syistä.

Hellyttävimmillään se on sitä, että kertoo televisiota kammoksuville Jehovan todistajille rauhallisesti, mitä eroa on liikkuvan ja pysäytyskuvan kuvaamisella.

Ainoa oikea tie, ma 26.2. klo 18.30 Teema & Fem

X