Nyt Yle Areenassa: Kari Heiskanen ja Sara Paavolainen loistavat Huojuvan talon pääosissa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Huojuva talo
© YLE KUVAPALVELU

Maria Jotunin nyttemmin kotimaisen kirjallisuuden klassikkoteoksena pidetty romaani Huojuva talo valmistui jo 1935, mutta se julkaistiin vasta 1963. Romaanissaan Jotuni kuvaa osin omaelämäkerrallisesti sivistyneistöön kuuluvan pariskunnan avioliittohelvettiä ja myös aikakauden ajatussuuntausten vaikutuksia yksilöiden elämään. Lähestyvä sotakin väikkyy taustalla.

Huojuvaa taloa on luettu radiossa ja siitä on tehty teatterisovituksia. Hieman teatterimainen on myös romaanin tunnetuin sovitus, Eija-Elina Bergholmin ohjaama ja Maaria Koskiluoman sovittama viisiosainen tv-sarja vuodelta 1990.

Se tulee nyt Areenaan yhdessä Bergholmin Tumma ja hehkuva veri -sarjan ja Palava susi -monologin kanssa. Ohjaaja täytti huhtikuussa 75 vuotta.

Huojuva talo ei tunnu vanhentuneelta, koska se alun perinkin on 1930-luvulle sijoittuvaa epookkia. Tv-ilmaisu on toki erilaista kuin nykyään. Tarinan päähenkilöt konttoristi Lea ja sanomalehtimies Eero kohtaavat juhannusjuhlissa ja menevät pian naimisiin. Avioliiton edetessä Eeron käytös muuttuu ailahtelevaksi ja väkivaltaiseksi. Lea valitsee kärsijän osan.

Jotunin kuvaus naisen osasta 1930-luvun avioliitossa ja yhteiskunnassa on analyyttinen ja terävä, ja tätä puolta tarinasta myös Koskiluoma ja Bergholm korostavat. Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen roolityö Eerona ja Leana on tv-sarjan kannatinpalkki. Se vielä painottuu kun suuri osa draamasta sijoittuu rajattuihin sisätiloihin.

Kiba Lumbergin omakohtainen käsikirjoitus nuorten ja vanhempien ristiriidoista romaniyhteisössä sähköistää neliosaisen Tumman ja hehkuvan veren (1997). Palava susi (1980) on Leena Uotilan tulkitsema, Arja Tiaisen runoihin perustuva monologi, jossa myös tarkastellaan naisen asemaa.

Huojuva talo, Yle Areena

X