Olliver Hawk: Mystinen hypnotisoija oli epäonninen yksilö omassa ajassaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Vuonna 1981 ”tutkimustieteen professori” Hakasalo sai ehdollisen vankeustuomion ammatinharjoittamisesta ilman lääkärin lupaa ja katteettoman tittelin käytöstä. Hakasalo vertasi vainoamistaan siihen, että lukutaitoakin aluksi karsastettiin ja pidettiin pelottavana.
Vuonna 1981 ”tutkimustieteen professori” Hakasalo sai ehdollisen vankeustuomion ammatinharjoittamisesta ilman lääkärin lupaa ja katteettoman tittelin käytöstä. Hakasalo vertasi vainoamistaan siihen, että lukutaitoakin aluksi karsastettiin ja pidettiin pelottavana. © Yle Kuvapalvelu
Hypnotisoija Olliver Hawkin eli Olavi Hakasalon elämä oli kuin hänestä tehty dokumentti: se hätyyttelee todellisuuden ja kuvitelman rajapintoja niin, että oikein mihinkään ei uskalla uskoa.

Kymmenkunta puisilla tuoleilla istuvaa ihmistä raapii kehojaan kauttaaltaan. Seuraavaksi he nousevat jaloilleen, kurottelevat käsillään ylöspäin ja harovat ilmaa. Soinnikas ääni kertoo, että puissa on rahaa, niin paljon rahaa.

Docventuresin humpuuki-illan elokuvassa tutustutaan Suomen tunnetuimman hypnotisoijan elämänvaiheisiin. Olavi Hakasalo, taiteilijanimeltään Olliver Hawk erikoistui hypnoosinäytöksiin.

Tarinaa rytmittää Riku Rantalan kertojaääni, joka edustaa Hakasalon ystävää, toimittaja Veikko Ennalaa. Tosin Ennala toteaa, ettei vuosikymmenien ystävyyden jälkeenkään voi sanoa tunteneensa mystistä hypnotisoijaa.

Yle Areenasta löytyvän Viimeinen keikka -podcastin Olliver Hawk -jakson haastateltava, taikuri-koomikko Markku Purho kuvailee hypnotisoijan olleen kova mainosmies ja erinomainen esiintyjä, mutta huono bisnesmies.

Valtio suorastaan vainosi Hakasaloa. Oikeudessa häntä syytettiin useaan otteeseen luvatta harjoitetusta lääkäritoiminnasta. Hakasalo itse väitti vainon syyksi sitä, että toimi Kekkosen kätyrinä suitsiakseen SMP:n Veikko Vennamon saavuttamaa valtaa. Hän myös puhui auliisti siitä, miten vallankäyttäjät ovat vähintään jossain määrin käyttäneet hypnoosia hyväkseen läpi historian.

Arkistokuvat ja dramatisoidut kohtaukset tukevat hämmentävää tunnelmaa: mihin uskaltaa uskoa? Totuutta tuskin tietää kukaan.

Poikkeusyksilö Olliver Hawk

Olivat Hakasalon puheet ja teot totta tai eivät, poikkeuksellinen hahmo hän totisesti oli.
Merikarvialla vuonna 1930 syntynyt Olavi Hakasalo kiinnostui hypnoosista jo 9-vuotiaana, osittain haaveiluun taipuvaisen äitinsä ansiosta. Hän väittää hakeneensa oppinsa Australian alkuperäiskansoilta 1950-luvulla ja julistautui tämän jälkeen Suomen ainoaksi ammattihypnotisoijaksi – muut olivat hänen mukaansa harrastelijoita.

Ympäri maata järjestettyihin näytöksiin tulvi katsojia. Kaikki halusivat päästä itse todistamaan hypnoosin ihmettä, jotta uskoisivat sen olevan mahdollista. Hakasalo avasi myös oman vastaanottonsa, jossa hoiti hypnoosin avulla mielen ongelmista kärsiviä varakkaita henkilöitä. Apua sai niin tupakoinnin lopettamiseen kuin potenssiongelmiinkin.

Karhuja ja hirvellä ratsastusta

Dokumentissa kurkistetaan myös Hakasalon yksityiselämään, jossa vastoinkäymiset seurasivat toisiaan. Hänen vaimonsa Laila Hakasalo ymmärsi kolme lasta synnytettyään, että oli mennyt naimisiin hypnotisoija Hawkin eikä Olavi Hakasalon kanssa. Vaimo lähti lasten kanssa Ruotsiin.

Eron jälkeen Hakasalon ympärillä pörräsi naisia, jotka hänen mukaansa havittelivat vain seikkailua. Hakasalo etsi pysyvää kumppania, mutta osoittautui joka kerta liian eriskummalliseksi partneriksi. Lemmikkinä hypnotisoijalla oli karhuja ja avioerosta toipuessaan hän sai päähänpiston, että on opeteltava ratsastamaan hirvellä. Sen hän teki, todistaa vanha valokuva.

Hakasalo kuoli kesken esityksensä Kemin työväentalon lavalle vuonna 1988.

Veikko Ennala koki, että Hakasalo oli ennen kaikkea epäonninen yksilö omassa ajassaan.

Viimeinen keikka -podcastissa lavahypnoosin asiantuntija, taikuri-mentalisti Jose Ahonen sanoo, että hypnotisointi ei vaadi muita kykyjä kuin esiintymistaitoa.

Miksi meitä kaikkia on niin helppo huijata, pohditaan myös Docventuresin jälkikeskustelussa.

Sulkekaa silmänne. Sulkekaa kevyesti silmänne.

Docventures: Olliver Hawk, ti 12.11. klo 21.00 Tv2

Lue myös: Hypnotisoija Olliver Hawk eli Olavi Hakasalo nousi aikansa superjulkkikseksi – Riskialtis lavahypnotisointi on kielletty monissa maissa vaan ei Suomessa

X