Allsång på Skansen on ilmiö – Onko suomalainen laulukulttuuri turhan ankeaa verrattuna Ruotsin valoisiin yhteislauluihin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja.
Onnimanni Liukkonen on TV-Maailman tuottaja. © Pekka Nieminen / Otavamedia
Allsång på Skansen on ilmiö, ei ainoastaan Ruotsissa, vaan kaikissa Pohjoismaissa! Sanna Nielsen juontaa ja laulattaa yleisöä kahdeksana kesäisenä tiistai-iltana.

Tiistaina 28.6. alkavat jälleen lähetykset ruotsalaisesta yhteislauluohjelmasta Allsång på Skansen. Ensimmäisessä jaksossa yleisöä laulattaa esimerkiksi popyhtye The Ark ja myöhemmin kuullaan muun muassa ikisuosikki Tomas Lediniä. Mutta missä ovat suomalaiset kesäiset lauluohjelmat?

1990-luvun puolivälistä pitkälle 2000-luvulle nähtiin TV2:lla vahvasti alkuperäiseen vetäjäänsä Mikko Alataloon henkilöitynyt yhteislauluohjelma Tammerkosken sillalla. Ohjelmaideaa heräteltiin AlfaTV:llä uudestaan henkiin juuri ennen koronapandemiaa, nimellä Tammerkosken rannalla.

Perinteiset musiikkiohjelmat ovat kadonneet suuremmilta tv-kanavilta. TV2:lla nähdään vain uusintoja reilun vuosikymmenen takaisista Kesäillan valsseista. Tangomarkkinatkin on sysätty pois omalle lähetyskanavalleen.

Tanssilavakulttuuria esittelevän Kesäillan valssin lopettamisen ymmärtää. Hieman kotikutoiseltahan toisten tanssimisen katselu tuntuu. Sen sijaan yhteislaululle luulisi löytyvän tilaa. Allsång på Skansenin tyyli kiinnostaa Suomessakin. Ja onhan meillä omaakin perinnettä. Joululauluja vedetään ihan täysillä heviversioina Raskasta joulua -kiertueella, joka laulattaa myös tv:n katselijoita. Olemmeko talvilaulukansaa?

Allsång på Skansen

Solliden-lavalla nähdään jälleen artisteja, esityksiä ja yllätyksiä suorana lähetyksenä Tukholman Skansenilta. © Yle / SVT

Allsång på Skansen

Ruotsalaiset ovat voittaneet Euroviisut kuusi kertaa. Menestykselle on totta kai monia syitä: Carl Michael Bellmanin (1740—1795) juomalaulut, myöhempien aikojen snapsilaulut, Abba sekä viisukarsintojen, eli Melodifestivalenin, maanlaajuinen konsepti. Ja onhan ruotsalaisilla myös mukavampi itänaapuri kuin meillä. Varmaan sekin laulattaa.

Yksi tärkeä syy on arvatenkin Allsång på Skansen. Vuodesta 1935 alkaen ruotsalaiset ovat kokoontuneet laulun merkeissä Skansenin kauniiseen ulkoilmamuseoon Tukholman Djurgårdenilla. Kesäviikkojen tapahtumassa esiintyy tänä vuonna tuore viisuedustaja Cornelia Jacobs, The Ark -yhtye, konkari Thomas Ledin, räppääjä A36 ja monta muuta suosikkia.

Vielä oleellisempaa on kuitenkin lauluvalmis yleisö. Ja tietenkin ah, niin valoisat ruotsalaiset laulut, joissa elämän valttikortit eivät putoile taskusta, vaan niitä heilutellaan riemurinnoin ilmassa. Tämän kesän suorissa lähetyksissä Sanna Nielsen laulattaa yleisöä ja pohjoismaisia tv-katsojia kahdeksana tiistai-iltana.

Allsång på Skansen, tiistai 28.6. klo 21.00, TV1

X