Kuvitteellinen dokumentti leikkii ajatuksella, että suomalaiset olisi siirretty Alaskaan talvisodan aikana

Vaihtoehtoista historiankirjoitusta pohtivassa kuviteellisessa dokumentissa suomalaisuus on osa Amerikkaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalle Raatikainen perusti Alaskaan Pelicanin, joka oli 1950-luvulla elinvoimainen kalastusyhteisö. Viimeinen kalatehdas suljettiin vuonna 2010. Nykyisin Pelicanin asukasluku on noin 60.

Vaihtoehtoista historiankirjoitusta pohtivassa kuviteellisessa dokumentissa suomalaisuus on osa Amerikkaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Entäpä jos suomalaiset eivät tänä vuonna olisivatkaan juhlineet 100 vuoden itsenäisyyttään, koska sitä ei olisi ollut? Entäpä jos suomalaiset olisivatkin kaikki nykyään Yhdysvaltojen kansalaisia osavaltiossa nimeltä Finalaska, joka ennen tunnettiin Alaskana?

Hullu ajatus, vai? Kyllä varmaan, mutta hulluimmankin ajatuksen takana piilee usein historiallinen fakta. Koko Suomen kansan siirtämistä Alaskaan turvaan Neuvostoliiton miehitykseltä nimittäin suunniteltiin Yhdysvalloissa niin talvi- kuin jatkosodankin aikaan.

Sotatapahtumien muuttumisen myötä suunnitelma kuitenkin jäädytettiin ja lopulta hylättiin 1944. Se vaipui amerikkalaisten arkistojen kätköihin yli 70 vuodeksi. Oululainen historioitsija Henry Oinas-Kukkonen julkaisi siitä aiemmin tänä vuonna kirjan nimeltä Finalaska – unelma suomalaisesta osavaltiosta.

Tommi Hakko on ohjannut suunnitelmasta kuvitteellisen dokumentin (vai pitäisikö sanoa ”mukamentin”) Operaatio Alaska, jossa spekuloidaan sillä, mitä olisi tapahtunut jos 3,7 miljoonaa suomalaista todella olisi siirretty talvisodan aikana Alaskaan.

Kaikki alkaa siitä kun presidentti Kyösti Kallio tekee amerikkalaisten kanssa sopimuksen. Kaikki suomalaiset siirretään Alaskaan vähintään kymmeneksi vuodeksi. Itsenäisyys katoaa ja suomalaisista tulee Yhdysvaltojen kansalaisia. Jättimäistä evakuointia järjestämään kootaan Kansansiirtokomitea, jolla on edessään valtavia logistisia haasteita.

Salainen kansansiirtokomitea valmistelee 3,7 miljoonan suomalaisen evakuointia Alaskaan. ©YLE KUVAPALVELU

Sopeutumista ja haasteita

Lopulta siirto tapahtuu, ja Alaskaan muuttavat tavallisten suomalaisten lisäksi muiden muassa Paavo Nurmi, Jean Sibelius ja F. E. Sillanpää. Nurmi rakennuttaa New Yorkiin pilvenpiirtäjän ja Sibelius Alaskaan Uuden Ainolan, jossa valmistuu jopa todellisuudessa kesken jäänyt 8. sinfonia. Sibelius viettää aikaa esimerkiksi Hollywood-tähtien Charles Chaplinin, Ronald Reaganin ja Groucho Marxin kanssa.

Mutta Alaskan pellot eivät tuota satoa, ja suomalaiset turhautuvat. Heistä evakuointi alkaa tuntua passitukselta kymmenen vuoden pakkotyöhön. Tulee lakkoja ja mellakoita, jotka amerikkalaispoliisit tukahduttavat kovaotteisesti.

Kymmenen vuoden määräajan kuluttua osa suomalaisista muuttaa muualle Yhdysvaltoihin tai takaisin koti-Suomeen. Öljyn löytyminen Finalaskasta tuo kuitenkin jäljelle jääneille viimein vaurautta ja helpotusta elinoloihin.

Mutta oliko niin, ettei amerikkalaisia motivoinut pelkkä myötätunto Suomen kansaa kohtaan, vaan myös kätevä tapa saada valtava, pääosin asumaton Alaska kansoitetuksi ja tuottavaksi?

Toden ja tarun sekoitus

Marty Lindeken on yksi kuvitteellisen dokumentin todellisista henkilöistä. Hänen sukunsa tuli Yhdysvaltoihin evakkoina Karjalasta. ©YLE KUVAPALVELU

Kuvitelman luomisessa on käytetty asiantuntijoiden apua, ja sitä tuetaan Alaskaan muuttaneiden suomalaissiirtolaisten jälkeläisten tarinoilla. Itse evakuointitapahtuman kuvittamiseksi on käytetty monenlaista materiaalia Ylen vanhoista arkistofilmeistä näytelmäelokuviin. Pääosin englanninkielisen elokuvan kertojana on Yhdysvaltojen entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck.

Kaikesta vaivannäöstä huolimatta Operaatio Alaska jää hieman laimeaksi. Siirtolaisten jälkikasvun tarinat istuvat hiukan huonosti kokonaisuuteen. He kun puhuvat todellisista tapahtumista keskellä silkkaa fiktiota. Eikä kuvitelma itse lähde sillä tavalla lentoon kuin olisi suonut. Se olisi kaivannut vielä yltiöpäisempää ja rohkeampaa otetta.

Operaatio Alaska päättää Ylen Suomi 100 -ohjelmiston. Siihen kuuluvat myös 27. joulukuuta avautuvat nettisivut, joilla voi tutustua evakuointisuunnitelman operaatiohuoneeseen, pelata Eero Ahon lukemaa pakopeliä sekä tutustua finalaskalaiseen Pelicanin kalastajakylään.

Operaatio Alaska, to 28.12. klo 21.05 TV1

X