Operaatio Playa – Dokumentti Jonas Falkista, yhdestä Ruotsin tunnetuimmista rikollisista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jonas Falk, Operaatio Playa.
Jonas Falk, Operaatio Playa. © SVT / Yle Kuvapalvelu
Operaatio Playa edustaa nykyään niin suosittua true crime -genreä, jonka kantavana ajatuksena on tarjota uteliaille katsojille mahdollisimman suuri spektaakkeli.

Jonas Falk (kuvassa) on yksi Ruotsin tunnetuimmista rikollisista. Vuonna 2010 hänet otettiin kiinni laajamittaisesta huumeiden salakuljetuksesta. Mutta onko mies oikeasti syytön vai syyllinen? Tätä pohditaan kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Operaatio Playa. Tai ei niinkään pohdita, sillä tekijöillä tuntuu olevan varma käsitys Falkin viattomuudesta.

Monimutkaisuudessaan tapaus tuo mieleen Ulvilan surman, sen tutkinnan ja käsittelyn eri oikeusasteissa. Tosin Anneli Auer on jo kokonaan vapautettu, kun taas Jonas Falkin kohtalo ei ole vieläkään selvä. Dokumentti on valmistunut vuonna 2018, ja sen jälkeen on tapahtunut paljon.

Dokumentti edustaa nykyään niin suosittua true crime -genreä, jonka kantavana ajatuksena on tarjota uteliaille katsojille mahdollisimman suuri spektaakkeli. Ja lajityypille on vain eduksi, jos päähenkilö on karismaattinen. Ja sitä Jonas Falk nimenomaan on.

Poliisi ja oikeuslaitos tekivät varmasti lukuisia virheitä. Mutta silti herää kysymys: onko päähenkilö oikeasti niin suuri sijaiskärsijä kuin tekijät väittävät.

Operaatio Playa, su 21.6. klo 20.00 Yle Teema & Fem

Lue myös: Arabian taistelevat prinssit – Dokumentti Arabian niemimaan vaurauden kolmiosta

X