Our New President -dokumenttielokuva kokoaa Donald Trumpin presidentinvaalit yhteen

Jaa artikkeli
Our New President
© yle Kuvapalvelu
Our New President -dokumentti on kuin propagandan irtokarkkipussi. Siinä saa nauraa ja kauhistella, kuinka systemaattisesti valtiollinen valehtelu toimii.

Marraskuussa 2016 oli voiton päivä idässä. Kansalaiset juhlivat, että Donald Trumpista tuli myös Venäjän presidentti. Maxim Pozdorovkin on koonnut kotimaansa vaalivideoista dokumentin, joka on kuin propagandan irtokarkkipussi. Siinä saa nauraa ja kauhistella, kuinka systemaattisesti valtiollinen valehtelu toimii.

Brooklynissa asuva ohjaaja on aiemmin käsitellyt venäläistä kulttuurisotaa dokumentissaan Pussy Riot: A Punk Prayer.

Uutisilla luodaan epävakaata kuvaa Yhdysvalloista. Asiantuntijat latelevat täysiä valheita Hillary Clintonin sairauksista ja kokaiinin käytöstä. Riemastuttavinta ovat videot, joissa tavalliset venäläiset kertovat näkemyksiään laulamalla tai räppäämällä. Sivusta katsovan ja suodattavan journalismin aika on ohi, uutistoimistopomo Dmitri Kiseljov sanoo kännykkävideolla. Se näkyy. Kun Trump haastaa Putinia, amerikkalainen muuttuu lähetyksissä suurmiehestä sairaaksi sortajaksi.

Dokumenttia on arvosteltu siitä, että se ei anna vastauksia mediavaikuttamisesta. Elokuvan ansiokkuus onkin kaaoksen välittämisessä. Puuduttavassa propagandatehtaassa kaikki johtaa katsojan hämäämiseen.

Our New President, ti 29.10. klo 21.15 Tv2

X