Panoraman tutkivan journalismin ohjelmassa syvennytään älypuhelinsovelluksien aiheuttamaan addiktioon

Jaa artikkeli
Koukussa älypuhelimeen
© Matthew Hill / Yle Kuvapalvelu 

On vaikea katsoa puolituntista ohjelmaa älypuhelinriippuvuudesta miettimättä oman puhelimen tarkistamista. BBC:n tutkivan journalismin ohjelma Panorama kertoo, kuinka älypuhelinsovellukset on kehitetty aiheuttamaan riippuvuutta. Punainen väri herättää ilmoitusten tärkeyteen. Loputon rullaus ei anna mahdollisuutta lopettaa.

Jotkut lääkärit haluaisivat määritellä puhelinriippuvuuden viralliseksi addiktioksi, koska oireet ovat samankaltaiset kuin huumeidenkäytössä. Palveluiden nostattamaa mielihyvähormonia dopamiinia on pakko saada. Joitain kehittäjiä kaduttaa, kuinka onnistuneita he ovat olleet käyttäjien sitouttamisessa.

Amerkkalaissyntyinen brittitoimittaja Hilary Andersson on saanut palkintoja kriisien ja sotien raportoijana. Nettimaailmassa hän ei selvästi ole täysin omillaan. Andersson keskittyy Facebookiin, vaikka nuoret eivät käytä sitä pääasiallisena palvelunaan.

Verkkomaailmasta varoitellaan kuin videoista 1980-luvulla. Raportissa jää sivulauseisiin palvelujen monimutkainen, myös myönteinen vaikutus sosiaaliseen elämään.

Panorama: Koukussa älypuhelimeen, ma 5.8. klo 20.00 Tv1

X