Paperittomat syventyy neljän Suomessa asuvan paperittoman elämään

Jaa artikkeliTilaa Seura
Paperittomat, kuvassa Yasin Omar.
Paperittomat, kuvassa Yasin Omar. © Sampsa Huttunen/Yle
Ann-Mari Leinosen ja Sampsa Huttusen dokumentti Paperittomat kuvaa neljän Suomessa asuvan paperittoman elämää ja vääntöä viranomaisten kanssa.

Suomessa on 4000–10 000 paperitonta pakolaista. Paperittomaksi päädytään, kun kaikki negatiivisesta oleskelulupapäätöksestä tehdyt valitukset on hylätty. Dokumentti Paperittomat keskittyy neljään tarinaan.

Somalialainen Yasin Omar (kuvassa) ja irakilainen Basim Dawood ovat paenneet aseellisten ryhmittymien uhkaa kotimaissaan. Jo 13 vuotta maassamme viettänyt työteliäs intialainen Nirmal Singh on etsimässä parempaa elämää ja nuori Amira joutui elämään pitkään Suomessa prostituutioon pakotettuna. Elokuva tuo esiin niitä byrokraattisia tukoksia ja lainsäädännön ristiriitoja, joiden kanssa paperittomat joutuvat Suomessa elämään. Pakkopalautuksen uhka on koko ajan olemassa, vaikka monelle kotimaa on selkeä uhka.

Dokumentti antaa kasvot kysymykselle, jota usein pallotellaan viranomaisten ja poliitikkojen taholta turvallisen korkealta. Tuntuu, että aina on kyse pakolaisten suhteesta Suomeen, ei niinkään Suomen suhteesta inhimillisyyteen ja ihmisarvoon.

Paperittomat, to 4.2. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Ulkolinja: Oikeutta Japanissa paljastaa vankien epäinhimillisen kohtelun

X