Listasimme parhaat kauhuelokuvat – Mikä hyytävistä Top 10 -kauhuklassikoista on sinun leffasuosikkisi?

Listasimme kymmenen kauhuelokuvaklassikkoa, jotka jännitystä rakastavan kannattaa katsoa jo pelkästään yleissivistyksen vuoksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Psyko sai ensi-iltansa vuonna 1960.

Listasimme kymmenen kauhuelokuvaklassikkoa, jotka jännitystä rakastavan kannattaa katsoa jo pelkästään yleissivistyksen vuoksi.
Teksti:
Jukka Hiiro

Kauhuelokuvat istuvat erityisen hyvin pimenevien iltojen jännityksen tuojiksi. Listasimme suosituimmat kauhuelokuvaklassikkot, jotka lajityypistä pitävän kannattaa katsoa yksin tai yhdessä.

Psyko

Alfred Hitchcocin klassikkoelokuva motellia pyörittävästä, kuolleen äitinsä kanssa riitelevästä Norman Batesista ei juuri esittelyjä kaipaa. Oikeastaan Psyko ei ole puhtaasti kauhuelokuva, mutta aikansa trilleriksi se oli niin piinaavan jännittävä, että se on tavattu kauhuelokuviin lukea.

Vuonna 1960 ensi-iltansa saanut elokuva perustuu Robert Blochin kirjaan, ja pääosissa nähdään muiden muassa Anthony Perkins ja Janet Leigh.

Muistettavaa: Suihkukohtaus.

Katso Psyko-elokuvan traileri.

Rosemaryn painajainen

Rosemaryn painajainen on kauhuelokuvien rajapyykki vuodelta 1968. @Paramount Pictures

Rosemaryn painajainen

Ohjaaja Roman Polanskin ensimmäistä Yhdysvalloissa tehtyä elokuvaa vuodelta 1968 pidetään yhtenä lajityypin käännekohtana ja mestariteoksena.

Jos juonta lyhyesti kuvaa, niin uuteen kotiin muuttanut nuoripari joutuu keskelle outoja tapahtumia, okkultistisia menoja, ja lopulta päähenkilö synnyttää lapsen, jonka sanotaan olevan itse saatanan siittämä.

Elokuva iski aikanaan hermoon, kun konservatiivipiirit Hollywoodissa ja Amerikassa laajemmin heräsivät muuttuneen populaarikulttuurin myötä pelkäämään saatanaa varsin tosissaan.

Muistettavaa: Pääosaa esittäneen Mia Farrow’n läpimurtorooli.

Katso Rosemaryn painajainen -elokuvan traileri.

Elävien kuolleiden yö

Vuonna 1968 valmistuneen Elävien kuolleiden yö -elokuvan budjetti oli vain 114 000 dollaria. Leffa kuitenkin tuotti jo kotimaassaan 12 miljoonaa ja ulkomailla peräti 30 miljoonaa dollaria.  @Continental Distributing

Elävien kuolleiden yö

Elävien kuolleiden yö on George A. Romeron ohjaama zombi-klassikko, joka kuuluu kenen tahansa kauhufanin yleissivistykseen.

Mustavalkoinen elokuva kertoo oudosta maailmalla leviävästä ilmiöstä, jonka seurauksena niin tuoreet kuin vanhemmat vainajat heräävät henkiin. Maatilalle vetäytynyt sekalainen seurue yrittää tietysti vain selvitä hengissä.

Elokuvan sanomassa on nähtävissä merkittävässä määrin ensi-iltavuoden 1968 yhteiskuntakritiikkiä niin naisen asemasta kuin Yhdysvaltojen rotuasetelmistakin.

Muistettavaa: Vaikka elokuva ei ollut tiettävästi maailman ensimmäinen zombielokuva, se jatko-osineen asetteli vahvasti ne askelmerkit, joita lajityyppi yhä seuraa.

Katso Elävien kuolleiden yö -elokuvan traileri.

Halloween – Naamioiden yö

Halloween – Naamioiden yö oli tuotantonsa sisällä alunperin The Babysitter Murders -niminen. @Compass International Pictures

Halloween – Naamioiden yö

Vuonna 1978 ensi-iltaan tullut John Carpenterin ohjaama elokuva kertoo naamiopäisestä veitsimiehestä, joka mielisairaalasta paettuaan jahtaa vanhan kotiseutunsa teinejä ehdassa slasher-elokuvan hengessä. Pääosissa nähdään Donald Pleasence ja Jamie Lee Curtis.

Anekdoottina mainittakoon, että murhaajan maski on muokattu ja maalattu Star Trek -sarjan kapteeni Kirk -naamarista, ja tunnistettava teemamusiikki on ohjaaja Carpenterin itsensä säveltämä ja soittama, koska elokuvan budjetti oli pieni, vain 325 000 dollaria. Lipputulot kohosivat kuitenkin 70 miljoonaan dollariin.

Muistettavaa: Halloween-tunnusmusiikki.

Katso Halloween – Naamioiden yö -elokuvan traileri.

Alien – Kahdeksas matkustaja

Alien – Kahdeksas matkustaja -elokuvasta on tehty myös kirjoja ja pelejä sekä tietysti lukuisia esi- ja jatko-osia. @20th Century Fox

Alien

Monet mieltävät Ridley Scottin synkän avaruusseikkailun Sci-Fi- eli tuttavallisemmin tieteiselokuvaksi, mutta tarkemmalla katsannolla kyse on puhtaasti kauhuelokuvasta. Se vain tapahtuu poikkeuksellisessa miljöössä vieraalla planeetalla ja ränstyneellä avaruusaluksella.

Vuonna 1979 valmistunut Alien – Kahdeksas matkustaja on pohjimmiltaan selviytymistarina, jossa aluksen miehistö törmää tuntemattomaan kauhuun. Elokuvan vetovoima perustuu pitkälti siihen, ettei sveitsiläistaiteilija H.R. Gigerin luomaa hirviötä juuri näytetä.

Merkille pantavaa on sekin, että aikakaudelle vielä poikkeuksellisesti elokuvan ehdoton pääosa ja sankari on nainen; Sigourney Weaverin näyttelemä luutnantti Ellen Ripley.

Muistettavaa: Vatsan läpi kesken ruokailuhetken tunkeutuva avaruushirviön toukka.

Katso Alien-elokuvan traileri.

Hohto

Hohto on monitulkintainen kauhuklassikko. ©Warner Bros.

Hohto

Stanley Kubrickin ohjaamaa ja Jack Nicholsonin tähdittämää elokuvaa vuoristohotelliin talvikaudeksi vetäytyvästä perheestä pidetään mestariteoksena.

Alkuperäisen kirjan kirjoittanut kauhukirjailija Stephen King ei siitä kuitenkaan pitänyt, koska Kubrick oli hänestä ottanut tarinassa liikaa vapauksia. Katsojat vuonna 1980 ensi-iltansa nähnyt elokuva on kuitenkin vakuuttanut jo neljänä vuosikymmenenä.

Kukapa elokuvan nähnyt ei muistaisi kaksostyttöjä hotellin käytävällä tai hissistä tulvivaa veritsunamia.

Muistettavaa repliikit, kuten: ”redrum”, ”Here’s Johnny” ja ”Come play with us, Danny”.

Katso Hohto-elokuvan traileri.

Painajainen Elm Streetillä

Painajainen Elm Streetillä on saanut myös kuusi jatko-osaa. © Media Home Entertainment

Painajainen Elm Streetillä

Vuonna 1984 teattereihin tullut Painajainen Elm Streetillä oli aikansa kauhuelokuvahitti. Slasher-kauhuksi lukeutuva elokuva kertoo kasvoiltaan palaneesta lierihattuisesta Freddy Krugerista, joka jahtaa nukkuvia teinejä näiden unissa. Peruspainajaisista poiketen seuraukset ovat kuitenkin kuolettavia.

Wes Cravenin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva poiki lukuisia jatko-osia. Neljännen niistä ohjasi suomalainen Renny Harlin.

Muistettavaa: Freddyn veitsikynnet.

Katso Painajainen Elm Streetillä -elokuvan traileri.

Uhrilampaat

Uhrilampaat avasi tietä sarjamurhaajatarinoille. ©Strong Heart Production

Uhrilampaat

Sarjamurhaajaa jäljittävästä nuoresta FBI:n naisagentista ja uhriensa elimiä syöneestä entisestä psykiatrista kertovaa elokuvaa pidettiin valmistumisvuonna 1991 mestariteoksena.

Jonathan Demmen elokuva voitti Oscar-kilvassa kaikkiaan viisi palkintoa, niin ohjauksesta, parhaasta elokuvasta, parhaasta sovitetusta käsikirjoituksesta kuin parhaasta nais- ja miespääosastakin. Pääosissa nähtävillä Jodie Fosterilla ja Anthony Hopkinsilla onkin varsin merkittävä vaikutus elokuvan toimivuudelle.

Muistettavaa repliikki: ”I ate his liver with some fava beans and a nice chianti.”

Katso Uhrilampaat-elokuvan traileri.

Scream

Scream-elokuvassa naamiopäinen saalistaja piinaa pikkukaupungin asukkaita. ©Dimension Films

Scream

Slasher-kauhun parissa kiistatonta menestystä niittänyt Wes Craven yllätti vähän kaikki vuonna 1996 ensi-iltansa saaneella Scream-elokuvalla. Vanhempien kauhufanien mielestä juuri kauhuelokuvien murhaajia matkiva oikea murhaaja oli enemmänkin parodiaa kuin vakavasti otettavaa kauhua, mutta nuorempi yleisö rakastui teemaan niin, että jatko-osia on tehtailtu lukuisia ja elokuvasarjan tuotot ovat lähes 200 miljoonaa dollaria.

Elokuva on tavallaan lajityypin kauhufilmeille sama kuin taikuri, joka paljastaa muiden temput. Siinäkin mielessä ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Muistettavaa repliikki: “There are certain rules that one must abide by in order to successfully survive a horror movie.”

Katso Scream-elokuvan traileri.

Orpokoti

Orpokoti-elokuvan pääosassa nähdään Belén Rueda. ©Warner Bros.

Orpokoti

Pienenä bonuksena amerikkalaisvetoisen tarjonnan vastapainoksi on paikallaan nostaa espanjalainen Orpokoti. Juan Antonio Bayonan ohjaama vuonna 2007 ensi-iltansa saanut elokuva yhdistelee tehokkaan viipyilevästi kauhu- ja jännityselementtejä.

Juoni kertoo kauhuelokuville tyypillisesti jälleen kerran outoon paikkaan, tällä kertaa vanhaan orpokotiin, muuttavasta pariskunnasta. Pian muuton jälkeen alkaa tapahtua kummia, ja sitten perheen poika katoaa. Elokuva kasvaa kuitenkin asetelmaansa syvemmäksi, mistä osaltaan on ehkä kiittäminen tuottajana toiminutta Guillermo del Toroa.

Muistettavaa: Elokuvan yhdessä sivuroolissa nähdään Charles Chaplinin tytär Geraldine Chaplin.

Katso Orpokoti-elokuvan traileri.

X