Peribrittiläinen skandaali -draamasarja kertoo skottimiljonäärin tyttären myrskyisästä avioliitosta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Peribrittiläinen skandaali
Margaret Sweeneyn roolin näyttelee Claire Foy, joka on tuttu muun muassa The Crownin nuorena kuningatar Elisabetina.Margaret Campbell (Claire Foy). Kuva: Sony Pictures Television/Blueprint Pictures/Yle © Yle
Margaret Sweeney ja Ian Campbell kumpainenkin kieroilivat liitossaan, mutta media ja yleinen mielipide tuomitsivat erityisesti Margaretin – naisen, jonka elämäntapaa ei 1960-luvun luokkayhteiskunnassa suvaittu.

Brittisarjojen ystävät muistanevat Ylen jokin aika sitten esittämät sarjat Christine Keelerin tapaus ja Perienglantilainen skandaali. Kummassakin ruodittiin draamasarjan keinoin Britanniassa 1960-luvulla­ tapahtuneita korkean tason seksi­skandaaleita, joissa oli mukana tunnettuja poliitikkoja.

Nyt Perienglantilaisen skandaalin­ tuotantoyhtiö on tehnyt sille epävirallista jatkoa, tai oikeastaan sisarsarjan. Peribrittiläinen skandaali kaivaa esiin jälleen yhden brittejä kuohuttaneen ja mediaa hyödyttäneen tapauksen 1960-luvulta.

Rakkautta vai rahaa?

Skottimiljonäärin tytär, monista rakkaussuhteistaan tunnettu ja kohuttu Margaret Sweeney erosi 1940-luvun lopulla aviomiehestään, amerikkalaisesta Charlie Sweeneystä. Pian Margaret kohtasi kapteeni Ian Campbellin, josta tuli serkkunsa kuoleman jälkeen Argyllin herttua.

Margaret ja Ian menivät naimisiin 1951, mutta liitosta tuli myrskyisä. Se päättyi vielä myrskyisämpään avioeroriitaan ja oikeudenkäyntiin vuonna 1963. Jälkimmäisessä avaintodisteiksi nousivat kaksi kohuttua polaroid-valokuvaa.

Avioliitostaan Charlie Sweeneyn kanssa Margaret oli saanut kaksi lasta, mutta kokenut ennen heitä peräti kahdeksan keskenmenoa sekä lähes kohtalokkaan putoamisen hissikuiluun.

Sarjoista Kenttäsairaalan sisaret ja Dublin Murders – tappaja Dublinissa sekä lukuisista kiintoisista Agatha Christie -televisiomuunnelmistaan tunnettu käsikirjoittaja Sarah Phelps on kirjoittanut Margaretin ja Ianin avioliitosta ja sen brittiyhteiskunnassa herättämistä tunnoista kolmiosaisen sarjan, joka on kaikin puolin huolellinen ja hienosti näytelty.

Britanniassa sarjalla on enemmän kaikupohjaa kuin meillä, sillä onhan seurapiirikaunottaria, lukuisia rakastajia ja aatelisia vilisevä skandaali todellakin peri­brittiläinen. Noin yleisemmin se on kuvaus julmasta suhteesta, jossa nainen ehkä aluksi näki rakkauden mahdollisuuden, mutta mies vain uuden väylän hankkia varoja tuhlailevaan elämäntyyliinsä.

Tosin kyllä Margaretkin turvautui häikäilemättömiin temppuihin turvatakseen asemansa herttuattarena, joten puntit olivat lopulta aika tasan. Paitsi median ja yleisön silmissä.

Naisen paikka

Susipalatsi-sarjan Anna Boleynina­, Se mikä ei tapa -elokuvan Lisbeth Salanderina ja The Crownin nuorena kuningatar Elisabetina mainetta luonut Claire Foy tasapainoilee vakuuttavasti Margaretin pehmeiden ja särmikkäiden­ puolten välillä. Paul Bettany puolestaan naulitsee ylimielisen ja tunnekylmän aristokraattinsa täydellisesti.

Huolimatta Margaretin omista kieroiluista käsikirjoittaja Phelps näkee hänet tarinan uhrina, naisena, jonka media ja yleinen mielipide tuomitsivat enemmän hänen elämäntapojensa kuin minkään muun vuoksi.

1960-luvun puritaanisessa luokkayhteiskunnassa nainen, jolla oli varaa elää kuten halusi, miellettiin automaattisesti moraalittomaksi ja hävyttömäksi.

Phelps näyttää taitavasti sekä Margaretin ja Ianin avioliiton todellisuuden että sen julkisen kuvan, joka siitä mediassa ja oikeussalis­sa luotiin. Samalla hän korostaa Margaretin ja Ianin irral­lisuutta brittiyhteiskunnan peruskerroksista pistämällä heidät petolliseen eleganssin ja vaurauden kuplaan, johon säröä tuo vain Ianin alituinen rahapula.

Peribrittiläinen skandaali, maanantai 23.5. klo 19.00, TV1

X