Perikato – Bruno Ganz teki vakuuttavan roolin Adolf Hitlerinä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Bruno Ganz Adolf Hitlerinä. Taustalla Heino Ferchin näyttemä arkkitehti Albert Speer.
Bruno Ganz Adolf Hitlerinä. Taustalla Heino Ferchin näyttemä arkkitehti Albert Speer. © Sandrew Metronome Distribution Finland Oy / Yle Kuvapalvelu
Perikato on elokuva Adolf Hitlerin ja kolmannen valtakunnan viimeisistä päivistä taistelujen repimässä Berliinissä keväällä 1945.

Oliver Hirschbiegelin tunnetuimmaksi elokuvaksi jäänee 2004 valmistunut Perikato, Adolf Hitlerin viimeisen sihteerin Traudl Jungin muistelmiin perustuva kuvaus Hitlerin ja hänen lähipiirinsä viimeisistä päivistä berliiniläisessä bunkkerissa huhtikuussa 1945.

Saksalaisohjaaja Oliver Hirschbiegel (s. 1957) aloitti uransa tv-sarjojen ohjaajana, ja niihin hän on viime vuosina palannutkin.

Hitleriä esittää elokuvassa viime helmikuussa 77-vuotiaana kuollut sveitsiläisnäyttelijä Bruno Ganz, jolla oli pitkä ura elokuvien luonnerooleissa ennen ja jälkeen Perikadon. Adolf Hitlerin rooli oli kieltämättä hänen tunnetuin osasuorituksensa – rooli jota hän ei aluksi edes halunnut. Vasta katsottuaan miten kehnosti Hitleriä oli aiemmin elokuvissa esitetty Ganz hyväksyi roolin, johon hän uskoi voivansa tuoda enemmän syvyyttä. Ja niin hän todella toikin.

Vaikka Perikato on muutenkin hieno draamallinen esitys Kolmannen valtakunnan lopusta, lopullisen tehonsa se saa Bruno Ganzin roolityöstä henkisesti murenevana diktaattorina, jolle on lopulta vain yksi tie ulos tuhoutuneen suuruudenhullun unelman raunioista.

****½

Perikato, la 14.12. klo 21.05 Tv2

Lue myös: Historiallinen dokumentti käsittelee Adolf Hitlerin itärintaman päämajaa, Sudenpesää

X