Peter Franzén näyttelee kaapparia Helsinki-syndrooma -sarjassa: ”Tulin tietysti kiljuen Suomeen filmaamaan”

Peter Franzén tuli kiljuen Suomeen filmaamaan viiden vuoden tauon jälkeen. Hän on Helsinki-syndroomassa Sanomataloon iskevä kaappari. Kotielämä ja kansainvälinen ura jatkuvat silti Etelä-Ranskasta käsin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Peter Franzén on perheenisä Elias Karo, joka kaappaa neljä toimittajaa paljastaakseen, miten salolainen pankinjohtaja vei 1990-luvulla laittomasti perheen ja suvun omaisuuden. © Kimmo Korhonen/FisherKing/YLE

Peter Franzén tuli kiljuen Suomeen filmaamaan viiden vuoden tauon jälkeen. Hän on Helsinki-syndroomassa Sanomataloon iskevä kaappari. Kotielämä ja kansainvälinen ura jatkuvat silti Etelä-Ranskasta käsin.
Teksti: Jussi Karjalainen

Peter Franzén linnoittautuu Helsingin keskustan Sanomataloon neljän toimittajan, räjähteiden ja kovien vaatimusten kera. Joutuuko tilille peräti valtio, kun 1990-luvun laman vaurioittama mies perää lopullista oikeutta pankkien törkeyteen? Lisäkerros Helsinki-syndrooma –sarjaan on punottu koronakriisistä.

Helsinki-Syndrooma

Helsinki-Syndrooma-sarjassa tapahtuu hurja kaappaustilanne. © Kimmo Korhonen/FisherKing 2022 / Fisher King

Sorjosen tekijöiltä

”Tulin tietysti kiljuen Suomeen filmaamaan pitkästä aikaa”, Peter Franzén sanoo hymyillen, vaikka superälykäs kaapparihahmo on vihaa täynnä.

”Taisi mennä viisi vuotta, etten näytellyt mitään suomen kielellä. Kuvausviikoista toimituksessa tuli meille tiivis yhteinen kokemus, mutta valitettavasti mun kollegat joutuivat pitkälti olemaan sen ajan nippusiteissä. Pistimmekin pystyyn WhatsApp-ryhmän Nippikset!”

Franzén tarkoittaa kidnappaamiaan Helsingin Sanomien toimittajia. Vankeja näyttelevät Oona Airola, Eero Saarinen, Tuulia Eloranta ja Laura Malmivaara.

Poliisien puolella vastassa on Taneli Mäkelän psykologi, realistisemman screeniarsenaalin kanssa kuin satumainen Sorjonen.

Helsinki-syndrooman on kirjoittanut Miikko Oikkonen, Sorjosen luoja. Myös ohjaaja Juuso Syrjä ohjasi Sorjosia.

Helsinki-syndrooma on piinallisen hyvin kirjoitettu. Se ei ole skandi-noiria, vaan sehän kuvattiin oikeastaan yöttömän yön aikaan. Kaappaustilanne kestää monta päivää, ja koko ajan on aurinko päällä”, Franzén sanoo.

Yötön yö mökillä

Tänä kesänä Franzén ehti nauttia yöttömyydestä kaksi viikkoa mökillä vaimonsa Irina Björklundin ja teinipoika Diegon kanssa. Elokuussa kutsu kävi jälleen pois kesävalosta Kiirunan kaivoksen uumeniin, tällä kertaa ruotsalaiseen elokuvaan.

”Juuri ilmestyi myös Irinan kanssa yhteinen single Siemen istuta. Se on Irinan luonnonsuojelullinen projekti hänen runostaan. Samasta runosta on kymmenen Janne Haaviston yhtyeen kappaletta eri kielillä. Muun muassa marokkolainen naisvuorikiipeilijä laulaa runon arabiaksi.”

Liisa Koskinen (Rea Mauranen) ja Hanna Raivio (Oona Airola). © Kimmo Korhonen / Fisher King Oy / Yle

Liisa Koskinen (Rea Mauranen) ja Hanna Raivio (Oona Airola). © Kimmo Korhonen / Fisher King Oy / Yle

Helsi

Taneli Mäkelä tähdittää Helsinki-Syndrooma -draamaa. © Kimmo Korhonen/FisherKing/Yle

Syyhy päästä ohjaamaan

Koronakaudella Franzénin sisäinen ääni vahvisti, että pitää ohjata itse lisää. Hän on ohjannut kiitetyn Tumman veden päällä (2013). Elokuva perustuu Franzénin romaaniin, joka puolestaan pohjautuu hänen turvattomiin lapsuuden kokemuksiinsa.

Uusista suunnitelmista Kerpeikkari käsittelisi suomalaista 1800-luvun kaameaa sarjamurhaajaa Juhani Aataminpoikaa.

”Jos muutaman elokuvan saisi muutaman lähivuoden aikana ohjata.”

Franzénin Delta Stories Scandinavia -yhtiön kehittelemiin juttuihin kuuluu draamaa, komediaa ja trilleriäkin. Franzénin aisaparina on Omertaa ja Nyrkkiä tuottanut Sirkka Rautiainen.

”Sirkka on Suomen kovin mimmi, sanotaanko näin”, Franzén heittää kumppanistaan, ehkä liittyen siihen, että Omerta saatiin kuitenkin kasaan.

Vampyyri vai viikinki?

Peter Franzénin kotimaisiin mainetekoihin näyttelijänä kuuluvat vaikka Rukajärven tie (1999) ja tyystin toisenlaiset osat Markku Pölösen filmeissä – kohta jälleen Huovis-tulkinnassa Hamsterit.

Venähtäneen tauon syypää on tietenkin Viikingit-sarjan (2016–2020) Harald Kaunotukka. Franzén ei olisi ehtinyt muuhun, eikä viikinkikuninkaan raisua ulko­näköäkään kannattanut alkaa siistiä.

”Sen neljä vuotta sai olla aikamoinen mörrimöykky”, komea näyttelijä naureskelee.

Viikinkien huippurooli tuli uupumattoman koekuvauksissa juoksemisen jälkeen. Franzén ja Björklund muuttivat Los Angelesiin jo 1999 ja sitten Ranskaan 2013. Kotimaassa kirjoiteltiin varsin skeptisestikin ura-askelien takkuamisesta.

”Jos on intohimo ja haave, niin jossain vaiheessa se toteutuu ilman kyynärpäätaktiikkaakin”, Franzén sanoo.

Mikä Franzénin tavoittelema mutta menettämä rooli on harmittanut eniten?

”Sellainen on. Olin pitkälle yksi kolmesta ehdokkaasta True Blood -vampyyrisarjaan. Mun kaveri ­Alexander Skarsgård sai osan. Silloin tuntui, että nyt on kansainvälinen breikkaus todella lähellä.”

Skarsgård teki kuitenkin hyvän jälkikepposen koekuvauksissa kanssaan kilvoitelleille Peterille ja Fredrik Ejemolle. Hän kutsui True Bloodin (2008–2014) kakkoskaudella kilpakumppanit erääseen jaksoon näyttelemään kanssaan… muinaisia viikinkejä!

Helsinki-syndrooma, su 4.9. klo 21.05, TV1

Lue myös: Peter Franzén ja Irina Björklund loivat yhteisen haikun: ”Historiasta pitäisi oppia – se on taiteilijoiden ja meidän kaikkien tehtävä”

Jatkuuko Sorjonen?

Ville Virtanen Kari Sorjosen roolissa. <span class="typography__copyright">© Kimmo Korhonen / Fisher King Oy</span>

Ville Virtanen Kari Sorjosen roolissa. © Kimmo Korhonen / Fisher King Oy

Yle halusi Sorjosen sukseen jälkeen lisää töitä sarjan luojalta Miikko Oikkoselta.

”Eräs lakinainen toi minulle jo kymmenisen vuotta sitten Kaski-ryhmä Ry:n keräämiä rankasti velkaantuneiden perheiden tarinoita. Kahlasin niitä silloin läpi ajatuksella, tehdäkö dokumentti”, Oikkonen valottaa.

Helsinki-syndrooman kirjoittajan omat vanhemmat joutuivat 1990-luvun lamassa pitkäaikaistyöttömiksi – isä sähköalalta, joka on sarjan kaapparinkin ala.

Oikkonen ja Juuso Syrjä purkittavat jo parhaillaan C Morelle suursarjaa Estonian uppoamisesta. Estoniaa on kuvattu myös Euroopan ainoalla vesikuvausstudiolla Belgiassa. Saammeko meillä ennenkokematonta näyttävyyttä merelle?

”Sen voin vannoa. Isoin elementti, jonka rakensimme Belgiassa, oli 24 metriä pitkä ja 12 metriä leveä ulkokansi. Pystymme upottamaan ja tilttaamaan sen kallelleen.”

Onko nykytapahtumien valossa tullut maailmalta vaatimuksia, että nyt kyllä ottaisimme lisää Bordertownia (siis itärajalle sijoittuvaa Sorjosta)?

”No kyllä. En ole vielä päättänyt, jatkaako Sorjonen.”

Ville Virtanen Kari Sorjosen roolissa. <span class="typography__copyright">© Kimmo Korhonen / Fisher King Oy</span>

Ville Virtanen Kari Sorjosen roolissa. © Kimmo Korhonen / Fisher King Oy

X