Philip K. Dickin visioiden pohjalta syntyivät menestyselokuvat kuten Blade Runner ja Total Recall – dokumentti kertoo tieteiskirjailijan surullisen tarinan

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Näyttelijä Rutger Hauer nähdään Philip K. Dickistä kertovassa dokumentissa.

(Päivitetty: )
Teksti: Arto Pajukallio

Amerikkalainen tieteiskirjailija Philip K. Dick kuoli 53-vuotiaana 1982. Vajaa neljä kuukautta myöhemmin sai ensi-iltansa hänen romaaniinsa pohjautuva elokuva Blade Runner, joka pian vakiinnutti asemansa lajityypin virstanpylväänä.

Dick oli ehtinyt tutustua futuristisen androidinmetsästystrillerin huikeisiin lavasteisiin ja oli mielissään: kerrankin joku ymmärsi hänen visioitaan. Sitä kirjailija ei päässyt näkemään, kuinka hänen tuotannostaan sovitettiin myös menestyselokuvat Total Recall ja Minority Report, ja kaikkiaan jo lähes kolmekymmentä muuta työtä. Hänen vaikutuksensa genren kehitykseen tosin on vieläkin suurempi.

Pelkojensa ja kuvitelmiensa purkautumisväyläksi science fictionin jo lapsena löytänyt Dick oli ahdistunut, epäileväinen, sosiaalisesti rajoittunut erakko, joka ei halunnut poistua kotoaan.

Koko ikänsä hän loi vaihtoehtoisia todellisuuksia, joissa maailma paljastuu joksikin muuksi kuin alkujaan luullaan. Dick uskoi vakaasti joihinkuihin näkyihinsä, jotka muu maailma mielsi hallusinaatioiksi jo siksi, että kirjailija ruokki tajuntaansa huumeilla – LSD:llä tosin vain kahdesti, toisin kuin itse 60-luvulla uskotteli. Mutta koska perhe täytyi elättää, saattoi Dick amfetamiinin piiskaamana suoltaa päivässä 60 liuskaa valmista tekstiä.

Ranskalaisdokumentti kertoo Dickin tarinan. Se on surullinen, mutta kirjailijan saavutukset saavat lisää ymmärrettävyyttä ja kunnioitettavuutta.

Philip K. Dickin pioneerivisioiden jäljet näkyvät yhä kaikkialla, jossa kuvataan älykkäästi vaihtoehtoisia todellisuuksia, mielen tepposia ja kemikaaleilla vaikuttamista.

Philip K. Dickin toinen todellisuus, ma 10.9. klo 14.20 Yle Teema & fem

X