Pienet puheet, suuret teot – Lasse Virénin ansiokas henkilökuva kertoo vaatimattomasta huippujuoksijasta

Jaa kaverilleTilaa Seura
© yle kuvapalvelu
Lasse Virénin puheet olivat pieniä, mutta teot suuria. Tuoreessa henkilökuvassa käydään läpi juoksu-uran huippuhetket ja maalataan kuvaa tavallisen vaatimattomasta suomalaisesta miehestä.

Pitkänmatkanjuoksu on liittynyt kiinteästi maamme itsenäistymisprosessiin. Hannes Kolehmainen juoksi vielä Venäjän osana olleen Suomen maailmankartalle ja Paavo Nurmi adjutantteineen teki Suomesta maailman parhaan kestävyysjuoksumaan. Tasaisemman vaiheen jälkeen Suomi nousi vielä 1970-luvulla uudestaan kestävyysjuoksun huippumaaksi. Tuolloin saavutuksiltaan suurimmaksi nousi vaatimaton myrskyläläinen Lasse Virén.

Ylen urheilutoimittaja Petra Manner on toimittanut ansiokkaan henkilökuvan pian 70 vuotta täyttävästä kansallissankarista, mutta ennen kaikkea ihmisestä legendan takana. Manner on myös käsikirjoittanut ja ohjannut dokumentin yhdessä Jani Mattssonin kanssa. Lasse Virén ei ole koskaan ollut kova pitämään meteliä itsestään. Häntä kuvaillaan läpi dokumentin vaatimattomaksi ja muut huomioonottavaksi mieheksi, joka ei aiheuta riitoja ympärillään. ”Tavallinen suomalainen mies”, on vaimo Päivi Virénin hieman kliseinen määritelmä.

Tavallinen Virén ei tietenkään ollut, vaan täysin poikkeuksellinen. Hänen tavallisuutensa oli ja on sitä, ettei teoista, tavoitteista tai vaivoista huudella julkisesti. Valmentaja Rolf Haikkola puhuu yhä 90-vuotiaana terävästi yhteistyöstään Virénin kanssa. Hänen ja muiden puheissa tavallisesta Virénistä muovautuu fyysisesti hyvä, mutta henkisesti paras juoksija, jonka puheet olivat pieniä, mutta teot suuria.

Kultajuoksujen nostalgiaa

Nuoremmille katsojille Virén saattaa olla lähes tuntematon suuruus. Jos urheilu kiinnostaa, kannattaa henkilökuva kuitenkin katsoa. Huippujuoksujen selostusten kansallisuuteen kytkeytyvä kiima on tunnelmaltaan jotain aivan poikkeuksellista. Pääosassa on suoritusten päättäväinen ja millintarkka toiminta, joka tähtäsi vain yhteen asiaan, voittoon.

Jatkuvasti hiipuvan suomalaisen kestävyysjuoksun huippuajat muistaville katsojille dokumentti puolestaan tarjoaa nostalgisen kohottavan muistelun Virénin voittojuoksuista. Niiden käänteitä kommentoivat myös kovat kilpakumppanit Emil Puttemans ja Brendan Foster. Virénin neljän olympiavoiton lisäksi nähdään myös harvinaisempaa materiaalia, esimerkiksi Tukholman kahden mailin ME-juoksusta ja pronssiin päättyneestä, Rooman vuoden 1974 EM-kisojen 5000 metrin finaalista.

Lasse Virén

Lasse Virén vieraili dokumentin tekemisen yhteydessä myös Münchenin olympiastadionilla, joka oli vuoden 1972 olympialaisten näyttämö. ©YLE KUVAPALVELU

Kuorma-autokuskina perheyrityksessä

Ihmisenä dokumentti jättää Virénistä mukavan kuvan. Touhukas Virén ajaa yhä seitsemänkymppisenä aamuvarhain perheyrityksen kuorma-autoa. Münchenin olympiastadionilla mallaillaan 10 000 metrin kuuluisaa kaatumista ja näytetään, kuinka ajatukset nollattiin odotushuoneessa ennen juoksuja. Ammattilaisuussyytöksiä nostattanut ”piikkarikohu” käsitellään ja dopingsyytökset kuitataan. Tyylilaji on kuitenkin juhlaelokuvan tyyliin kunnioittava.

Virénin luonne paljastuu parhaiten poliittista uraa esiteltäessä. Vaaleihin tuli lähdettyä mukaan, kun pyydettiin, mutta itsensä esilletuominen vaalikampanjassa tuntui hankalalta. Mukava mies ei halunnut kieltäytyä, mutta parhaiten hän tuntuu viihtyvän kotioloissa saunaa lämmitellessä.

”Rauhassa on kiva olla”, vetreä Virén toteaa.

Lasse Virén – Jälkikaikuja, to 30.11. klo 21.05 TV2

X