Pieni talo preerialla – Amerikkalainen perhesarja pienellä vivahduksella villiä länttä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pieni talo preerialla -sarjan Ingallsin perhe.
Pieni talo preerialla -sarjan Ingallsin perhe. © MGM / Yle 
Pieni talo preerialla on lämminhenkinen mutta myös kovin sievistelevä tv-versio Laura Ingalls Wilderin kirjoista, jotka kertovat hänen perheensä usein raskaasta uudisasukaselämästä Minnesotassa ja Dakotassa 1870–80 -luvuilla.

Bonanza-sarjan Pikku Joena tutuksi tulleen näyttelijän Michael Landonin (1936–91) elämäntyöksi muodostui Pieni talo preerialla -sarja, jota tehtiin jatkosarjoineen kaikkiaan 9 tuotantokautta 1974–83. Näyttelemisen lisäksi Landon tuotti ja ohjasi sarjaa.

Varsinainen Villin lännen sarja Pieni talo preerialla ei ole, vaikka ajankohta onkin oikea. Se on valmistumisajalleen tyypillinen amerikkalainen perhesarja, aihepiiriään reilusti kaunisteleva, sentimentaalinen ja usein myös painokkaan opettavainen. Kuten samanaikainen ja muutenkin samantyyppinen Waltonin perhe, myös tämä sarja vetosi lämpimällä perhekeskeisyydellään ja yhteisöllisyyden korostuksellaan.

Ingallsin perheen vanhempia esittivät Landon ja Karen Grassle. Kertoja-Lauraa näytelleen Melissa Gilbertin tv-ura on jatkunut näihin päiviin asti, samoin isosisko Marya esittäneen Melissa Sue Andersonin.

Pieni talo preerialla, ma 4.5. klo 16.05 Yle Teema & Fem

Lue myös: Talo jalavan varjossa -sarja on huoliteltua ja viimeisteltyä brittiepookkia

X