Pientä laittoa: Naljailua suurella sydämellä – sarjan huumori syntyy ihmisten välisistä suhteista

Jaa artikkeliTilaa Seura
Pientä laittoa
Juho Milonoff (oik.) näyttelee aivoinfarktista toipuvaa Teppoa, Santtu Karvonen (vas.) hänen kaveriaan Askoa. ”Tepon selviytymistarina on minulle tuttu myös tosielämästä, sillä oma isäni on saanut aivoinfarktin”, Karvonen kertoo. © Zodiak Finland Oy / Yle Kuvapalvelu
Juho Milonoff ja Santtu Karvonen näyttelevät eriparisia kaveruksia draamakomediasarjassa Pientä laittoa, jossa aivoinfarkti mullistaa pikkumaisen kapiaisen elämän.

Pientä laittoa -sarja jätti näyttelijä Juho Milonoffin kehoon pysyvän muiston.
Sarja oli jo kuvattu valmiiksi, ja Milonoff oli siirtynyt näyttelemään toiseen tuotantoon.

Kun uudella kuvauspaikalla huudettiin, että kamera lähtee käyntiin, Milonoffin oikea käsi alkoi kouristua ja jalka kääntyä sisäänpäin.

”Näyttelen Pientä laittoa -sarjassa Teppoa, joka saa aivoinfarktin ja halvaantuu toispuoleisesti. Rooli oli fyysisesti todella haastava. Näköjään selvisin siitä kehittämällä refleksin: heti kun kamerat käyvät, toinen puoli minusta menee spastiseksi”, Milonoff kertoo.

Milonoff teki paljon taustatyötä pystyäkseen näyttelemään Tepon roolin uskottavasti ja kunnioittavasti. Hän otti muun muassa yhteyttä fysioterapeuttiin, joka kuntouttaa aivoinfarktin saaneita ihmisiä. Tämä neuvoi yksityiskohtaisesti, miten ihminen vaikkapa istuu tai kaatuu, jos toinen puoli kehosta ei tottele.

Yksi roolin suurimmista teknisistä haasteista oli puheen tuottaminen.

”Kun kasvot ovat halvaantuneet, ääni kulkee hyvin heikosti. Repliikit piti kuitenkin lausua niin, että niistä saa selvää”, Milonoff selittää.

Suomalainen mies opettelee pyytämään apua

Milonoffin roolihahmo Teppo on suoraviivainen kapiainen, joka on elänyt tiukasti omassa kuplassaan Sodankylän jääkäriprikaatissa.

Aivoinfarkti panee Tepon hyvin järjestetyn elämän uusiksi. Hänet lähetetään toipumaan monikulttuuriseen Vuosaareen, jossa hän joutuu kohtaamaan sekä aivan uudenlaisen maailman että oman haavoittuvuutensa.

Yksi sarjan keskeisistä teemoista on se, kuinka vaikeaa on oppia pyytämään ja ottamaan vastaan apua.

”Itse pärjäämisen kulttuuri on Suomessa hyvin vahva, ehkä jopa erityisesti suomalaisilla miehillä. Tunnistan tämän kyllä itsessänikin. Olen esimerkiksi hätääntynyt joskus siitä, että jos nyt pyörryn, muut joutuvat huolehtimaan minusta ja se aiheuttaa heille vaivaa. Jälkikäteen tämä tietysti naurattaa”, Milonoff sanoo.

Rempseän kaverin traaginen tausta

Tepon naapuriksi Vuosaaressa sattuu Asko, jota näyttelee Santtu Karvonen. Myös Askolla on taustallaan oma tragediansa, jota keritään auki sarjan mittaan samalla kun Teponkin taustatarina täydentyy.

Karvonen kuvailee Askoa elämänmyönteiseksi ja oikeudenmukaiseksi kaveriksi, joka on aina heikomman puolella. Asko ei ole moksiskaan siitä, että Teppo haluaisi pärjätä itsekseen, vaan alkaa muitta mutkitta kaveerata tämän kanssa.

”Rempseä Asko on hyvä vastavoima Tepolle, joka on niin pedantti ja pikkumainen. Juuri tämä kaverusten välinen vastavoimaisuus kiehtoi minua sarjan käsikirjoituksessa. Siitä kehittyy rakastettava ystävyys. Asko ja Teppo ovat kovia naljailemaan toisilleen, mutta suurella sydämellä”, Karvonen kertoo.

Lauri Nurksen ohjaamassa ja Kaisa Pylkkäsen käsikirjoittamassa draamakomediasarjassa ei viljellä irtovitsejä, vaan huumori syntyy nimenomaan ihmisten välisistä suhteista ja tilanteista, joihin he ajautuvat.

”Minusta sarjan huumori on tosi ihanaa. Se herättää vahvaa myötähäpeää ja sellaista fiilistä, että ei helvetti, mihin nuo kundit nyt taas ovat onnistuneet itsensä järjestämään”, Karvonen naurahtaa.

Pientä laittoa, su 6.10. klo 21.05 Tv1

X