Pihkaniskojen aika: Yli 19 200 suunnistajaa kilvoittelee perinteisessä Jukolan viestissä Hollolassa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Jukolan viesti
© Tomi Hänninen/ Yle Kuvapalvelu

Hälvälän lentokentän maastossa Hollolassa riittää vipinää viikonloppuna kun ennätykselliset yli 19 200 suunnistajaa kilvoittelee perinteisessä Jukolan viestissä. Miesten kisa on jo seitsemäskymmenes, Venlojen viesti suunnistetaan nyt 41:nnen kerran.

Jukolan viestin voittoa puolustaa ruotsalainen IFK Göteborg. Joensuussa käydyssä kisassa se kukisti toiseksi sijoittuneen tamperelaisen Kooveen runsaalla minuutilla. Kolmantena maaliin ehätti toinen tamperelaisjoukkue Pyrintö. Sama kolmikko lienee jälleen mukana taistelussa kärkisijoista. Suosikkeihin kuuluvat myös muun muassa norjalaiset Halden SK ja Kristiansand OK sekä aina kova kotimainen Kalevan Rasti.

Ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset joukkueet ovat hallinneet viime vuosina Venlojen viestiä, tuorein kotimainen voittaja on Tampereen Pyrintö (2010). Onnistuuko joku suomalaisista nyt Hollolassa? Neljäosuuksinen Venlojen viesti alkaa lauantaina klo 14. Osuudet vaihtelevat viidestä kahdeksaan kilometriin. Järjestäjien arvion mukaan nopeimmat joukkueet ehtivät maaliin jopa kolmessa tunnissa.

Jukolan viestin lähtölaukaus kajahtaa klo 23. Ratamestari Juhani Jaskarin laatiman kisan osuudet ovat pituudeltaan 8–15 kilometriä, ja voittajan arvioidaan tulevan maaliin sunnuntaina aamuseitsemän aikaan.

”On iso etu ettei maastossa ole peltoja tai vesistöjä. Tavoitteena oli tehdä pitkiä suunnistettavia rastivälejä, joissa on oikeasti reitinvalintaa”, Jaskari kertoi Uusi Lahti -lehdessä.

Jukolan viesti, la 16.6 klo 13.45 ja klo 22.45 Tv1

X