Pilluralli-sarja kertoo nuorten itsenäistymiskipuilusta ratin ääressä – Ohjaaja Sami Kieksi: ”Haluan antaa äänen heille, jotka eivät normaalisti sitä saa”

Dokumentaristi Sami Kieksin uudessa sarjassa kuvataan kolmen suomalaisen nuoren yritystä itsenäistyä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Dimitryn metsätyöfirma on mennyt nurin, raha-asiat ovat retuperällä ja parisuhde päättynyt. Autolla ajelu tarjoaa hänelle hetken hengähdyksen arjen murheista.  © Theofanis Kavvadas

Dokumentaristi Sami Kieksin uudessa sarjassa kuvataan kolmen suomalaisen nuoren yritystä itsenäistyä.
Teksti: Henri Waltter

”Kaupunkien ja muiden taajamien keskustoissa nuorison ilta-aikaan harrastama huviajelu, jossa kierretään usein yhtä tai muutamaa korttelia.”

Näin suomisanakirja.fi kuvaa termiä pilluralli. Tämä lieneekin se käsitys, mikä suurella yleisöllä on kyseisestä harrastuksesta. Ja useimmiten pillurallikuskit mielletään miespuolisiksi työttömiksi amisjunteiksi. Mutta tämä ei tietenkään ole koko totuus.

”Ei ole yhtä ainoaa lokeroa, mihin pillurallikuskit voisi panna. Sieltä löytyy ihmisiä niin ammattikoulusta kuin yliopistostakin. He ovat eri ikäisiä ja edustavat eri sukupuolia. Pilluralli-sarjan päähenkilötkin ovat keskenään hyvin erilaisia ihmisiä”, ohjaaja Sami Kieksi korostaa.

Pilluralli pyörii nuorten asialla

Sami Kieksi tunnetaan dokumenttisarjoista, joiden pääosissa on nuoria suomalaisia taviksia – ihmisiä, joita elämä on enemmän tai vähemmän potkinut päähän. Logged In (2020) kuvasi viiden syrjäytyneen nuorukaisen elämää, Toimettomat (2020) seurasi nuorten kamppailua koronan keskellä. Tänä vuonna valmistunut Pilluralli liittyy samaan joukkoon.

”Tämähän ei ole varsinaisesti sarja pillurallista vaan itsenäistymisestä. Siihen jokainen sarjan kolmesta päähenkilöstä pyrkii. Pilluralli on asia, mikä yhdistää nämä henkilöt”, Kieksi kertoo.

Päähenkilöt tulevat eri puolilta Suomea. Dimitry, 24, on metsätyöyrittäjä, jolta firma on mennyt nurin. Kotoa nuorena pois muuttanut Juulia, 19, on joutunut kiusatuksi ja sekoittanut omat raha- ja parisuhdeasiansa. Mielenterveysongelmien kanssa kamppaillut Alex, 18, suunnittelee muuttoa omilleen ja luo suhdetta vankilassa istuneeseen isäänsä.

Jokaiselle heistä auto toimii eräänlaisena turvasatamana. Se on rauhoittumisen paikka, jonne voi paeta arjen huolia ja murheita, kuunnella musiikkia ja puristaa ratista. Sarjassa liikutaan niin Lievestuoreella, Loimaalla kuin Mänttä-Vilppulassakin. Päähenkilöiden elämään päästään hyvin syvältä kiinni. Heistä paljastuu monia kipeitäkin asioita, mutta tuloksena ei ole sosiaalipornoa vaan aitoa rosoista ja koskettavaa elämänmenoa.

”Haluan dokumenteissani antaa äänen heille, jotka eivät normaalisti sitä saa”

Pilluralli – itsenäistymisen vuosi vetää puoleensa myös visuaalisuudellaan, joka on tarkoin harkittua. Kieksi käyttää siitä termiä kohotettu realismi. Autolla-ajokohtaukset on toteutettu hyvin elokuvallisesti ja ennen kaikkea kohdettaan kunnioittaen, arvokkaasti. Tekijät eivät ole tyytyneet halpiskameraan, vaan käytössä on kunnon kalusto.

”Keskustelimme kuvaaja Theofanis Kavvadaksen kanssa paljon kuvallisesta ilmaisusta. Tulimme siihen tulokseen, että litteämpi kuvasuhde näyttää paljon elokuvallisemmalta ja kohotetummalta, kun ollaan autossa sisällä”, Sami Kieksi kertoo.

Auton ulkopuoliset seurantakohtaukset, joissa on keskitytty päähenkilöiden arkeen, ovat vastavuoroisesti rosoisempia. Ne on kuvattu tarkoituksellisesti huokeammin ja pienemmällä porukalla. Näin intiimi kosketus henkilöiden ja tekijöiden välillä on säilynyt.

”Tarkoitukseni on kuvata ihmisiä toiminnan, ei niinkään puhuvien päiden kautta. Haluan dokumenteissani antaa äänen heille, jotka eivät normaalisti sitä saa.”

Pilluralli – itsenäistymisen vuosi, ma 3.5. klo 21.00, TV2

Lue myös: Minkälaisia neuvoja antaisit nuorelle itsellesi? Tutkijat tarttuivat vihdoin tähän klassiseen aiheeseen

X