Pitkä pitkäperjantai on brutaalin tyylikäs, tyly ja romantisoimaton gangsteridraama

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Piktä pitkäperjantai
Nyt jo edesmennyt Bob Hoskins teki läpimurtonsa räjähdysherkän Haroldin roolissa. Gangsteripomon naisystävää esittää Helen Mirren. © ATLANTIC FILM FINLAND OY AB / Yle kuvapalvelu

Tv-tuotannoissa kouliintuneen skottiohjaajan John Mackenzien maineikkaimmaksi elokuvaksi jäi Pitkä pitkäperjantai, karu gangsterielokuva vuodelta 1980.

Brittien gangsterielokuvissa ruma arki on aina ollut lähempänä kuin amerikkalaisissa vastaavissa. Niin myös Mackenzien elokuvassa, jonka päähenkilö, gangsteri Harold Shand yrittää siirtyä kunnialliseksi liikemieheksi amerikkalaisen mafian kanssa tehdyn sopimuksen turvin. Ikävä vain, että apulaistensa kautta Shand saa niskaansa IRA:n vihat.

Nimensä mukaisesti pääsiäisaikaan sijoittuva Pitkä pitkäperjantai on brutaalin tyylikäs, tyly ja aihettaan romantisoimaton gangsteridraama, joka viistää valmistumisaikansa brittiläisen yhteiskunnan todellisuutta realistisesti. Käsikirjoituksesta vastaa poliittisia aiheita paljon käsitellyt näytelmäkirjailija Barrie Keeffe. Elokuvan lakoninen, kohtalonomainen päätös on kuin se kuuluisa piste i:n päälle.

Pitkä pitkäperjantai, to 10.10. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X