Portugalin Euroviisuissa kuullaan edustajia 43 maasta – Miten käy laulukilpailussa Saara Aallon? Kohuttu lavashow paljastuu vasta h-hetkellä

Eurovision laulukilpailussa ei kilpailla tällä kertaa visuaalisuudella, vaan keskitytään musiikkiin. Ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina saadaan viimein nähdä, millainen on Saara Aallon lavashow.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ennen tiistain semifinaalia nähdään Saara Aalto – Viisut, viimeinkin -ohjelma sekä pienoisdokumentti Saarasta.

Eurovision laulukilpailussa ei kilpailla tällä kertaa visuaalisuudella, vaan keskitytään musiikkiin. Ensimmäisessä semifinaalissa tiistaina saadaan viimein nähdä, millainen on Saara Aallon lavashow.
(Päivitetty: )
Teksti: Anna Muurinen

Portugalin viimevuotinen euroviisuvoitto oli vielä Suomenkin vuosikymmenen takaista voittoa suurempi ihme. 53 vuoden yrittämisen – ja välillä jo leikistä luopumisenkin – jälkeen omintakeinen musiikkimaa voitti laulukilpailun portugalinkielisellä laulelmalla ja ilman automaattisia naapuriääniä. Salvador Sobralin liikuttavan huonosti istuneessa pikkutakissa tulkitsema Amar pelos dois kosketti eurooppalaisia hauraudellaan.

Sobralin voitonhuumassa pitämä vilpitön puhe aidon musiikin puolesta kantaa nyt hedelmää, sillä tänä vuonna kolmen minuutin musiikkimuottiin on sovitettu niin countryrockia (Alankomaat), heviä (Unkari), oopperaa (Viro), eteerisiä laulelmia (Liettua, Portugali, Irlanti), kansanmusiikkisävyisiä pop-iskelmiä (Kreikka, Serbia, Georgia, Moldova) kuin väkevästi kantaaottaviakin lauluja (Italia, Israel, Ranska).

Benjamin Ingrosso

Ruotsalainen poptähti Benjamin Ingrosso © EUROVISION.TV

43 viisumaan edustuslauluja useilla kielillä

Kielten kirjo on runsas, kun 43 maan edustuslauluja esitetään englannin ohella muun muassa unkariksi, kreikaksi, portugaliksi, espanjaksi, albaniaksi ja armeniaksi. Vakavikkojen harvoin hymyyn vääntyvät suut ovat muikeina, sillä mukaan ei mahdu yhtään huumoriviisua. Toki kisassa kuullaan jälleen myös muutama ruotsalaislaarista ammennettu geneerinen pop-laulu (Azerbaidjan, Bulgaria, Malta, Suomi), joiden lopullinen menestys tullaan mittaamaan yleiseurooppalaisilla radioaalloilla.

Sobralin hengessä euroviisut järjestävä Portugalin yleisradioyhtiö RTP ilmoitti jo hyvissä ajoin, ettei Lissabonin kisalavalla esityksiä korosteta tänä vuonna näyttävillä valoseinillä, vaan pääosaan nostetaan musiikki. Tämä on aiheuttanut päänvaivaa etenkin torstain välierässä kisaavalle Ruotsin Benjamin Ingrossolle, jonka voittoesitys nojasi viisukarsinnassa valoefekteihin. Nähtäväksi jää, kuljettaako aina ennakkosuosikkeihin kuuluvan Ruotsin joukkue Lissaboniin omat tehostescreeninsä.

Aleksander Rybak

Aleksander Rybak, Norja © EUROVISION.TV

Karismaa lavalla – miten käy Israelin Netta Barzilain, Kreikan Gianna Terzin ja Suome Saara Aallon?

Tämän vuoden kiintoisin esitys tulee Israelista. Sähäkkä Netta Barzilai on kaakattanut itsensä ennakkosuosikiksi #metoo-henkisellä laulullaan Toy, joka julistaa vahvan naisen sanomaa. Kun samaan tiistaiseen välierään sattuvat myös Kreikan uljas Gianna Terzi ja Suomen mahtava Saara Aalto, tarjoaa laulava Eurooppa parastaan.

Erityisesti Aallon lavashowta odotetaan innolla, sillä kokonaan uudelleen rakennetun esityksen lopullinen olomuoto paljastuu vasta H-hetkellä. Nähtäväksi jää, ovatko huhut ”suurista ja näyttävistä lavarakennelmista” vain hämäystä.

Vaikka Venäjä palaa laulukilpailuun vuoden tauon jälkeen, näyttävimmän paluun tekee vastustamaton Aleksander Rybak. Tämä valko-venäläis-norjalainen viuluviikari voitti laulukilpailun suvereenisti vuonna 2009. Tämänkertainen That’s how you write a song ei ole yhtä tarttuva, mutta Norjaa edustavan Aleksanderin vekkulimainen lavaesiintyminen nostaa laulun kuin laulun uudelle tasolle. Rybak tavoittelee finaalipaikkaa torstaina.

Netta Barzilai

Netta Barzilai, Israelin viisuehdokas © EUROVISION.TV

Ajankohtaiset aiheet – terrorismin mielivalta ja Euroopan pakolaiskriisi

Lauantaisen finaalin esityksistä ennakkoon odotetuimmat ovat Italian Ermal Metan ja Fabrizio Moron koskettava Non mi avete fatto niente (”Ette ole tehneet minulle mitään”) ja Ranskan Madame Monsieurin Mercy (”Armo”), jotka käsittelevät terrorismin mielivaltaa ja Euroopan pakolaiskriisiä. Onnistuneella lavaesiintymisellä kumpi tahansa laulu saattaa kohota voittajaksi.

63. Eurovision laulukilpailu pidetään 8., 10. ja 12. toukokuuta Lissabonin Altice Areenalla. Lähetykset juontavat neljä portugalilaista näyttelijää: Catarina Furtado, Filomena Cautela, Silvia Alberto ja Daniela Ruah, joista viimeksi mainittu tunnetaan myös amerikkalaisesta rikosdraamasta NCIS: Los Angeles.

Eurovision Song Contest 2018, ti 8.5. & to 10.5. klo 22.00 TV2

X