Presidentin päivä esittelee presidentti Urho Kekkosen arkea

Jaa artikkeliTilaa Seura
Urho Kekkonen dokumentissa Presidentin päivä.
Urho Kekkonen dokumentissa Presidentin päivä. © Yle Kuvapalvelu
Presidentin päivä keräsi aikanaan ruutujen ääreen 1,7 miljoonaa katsojaa. Kekkosen persoona avautuu juuri sen verran kuin hän itse haluaa.

Tervetuloa hetkeksi takaisin Kekkoslandiaan. Caj Sundmanin kuvaama, vuonna 1977 ensimmäisen kerran esitetty pitkä dokumentti Presidentin päivä esittelee presidentti Urho Kekkosen päivää sellaisena kuin hän itse sen halusi kansalaisille näyttää.

Kekkonen juo aamukahvit, lukee päivän lehdet, sanelee kirjeitä, tapaa Etiopian uuden suurlähettilään, Suomen hallituksen ja SDP:n tuolloisen puheenjohtajan Kalevi Sorsan sekä keskustelee adjutanttiensa kanssa tulevista koti- ja ulkomaanmatkoista. Illan päätteeksi presidentti käy baletissa ja tapaa sen jälkeen baletissa esiintyneitä tanssijoita.

Dokumentti on kunnioittava, asiallinen ja kuivahko. Kekkosen persoona avautuu juuri sen verran kuin hän itse haluaa. Kameran edessä vilahtelee presidentin lisäksi useita merkittäviä poliitikkoja, jotka nuoremmille katsojille lienevät uppo-outoja.

Presidentin päivä keräsi aikanaan ruutujen ääreen 1,7 miljoonaa katsojaa. Täytyy muistaa, että tuolloin elettiin vahvasti yhtenäiskulttuurin aikaa ja Kekkonen oli sekä laajalti ihailtu että kritisoitu hahmo, joka ei jättänyt ketään kylmäksi. Vetäisiköhän Sauli Niinistön päivästä kertova dokkari tänään vastaavanlaisen katsojamäärän? Epäilen, sillä vaikka Sauli on suosittu, ajat ovat niin toisenlaiset.

Presidentin päivä, to 10.9. klo 22.51 Yle Teema & fem

Lue myös: Ihmemaa – Dokumenttielokuva kotiseutujen fantasiasta ja todellisuudesta

X