Prinssi ja dibbuk -dokumentti selvittää Michal Waszynskin elämää

Jaa artikkeliTilaa Seura
Prinssi ja dibbuk, kuvassa Michal Waszynski.
Prinssi ja dibbuk, kuvassa Michal Waszynski. © Yle kuvapalvelu
Elwira Niewiweran ja Piotr Rosolowksin kiehtova dokumentti Prinssi ja dibbuk kuorii kerros kerrokselta elokuvaohjaaja Michal Waszynskin arvoitusta.

”Hän oli hyvyyden perikuva”, muistelee roomalainen aristokraatti Michaela Dickmann. ”Elämäni parasta aikaa oli ilman muuta se ajanjakso, jolloin toimin hänen autonkuljettajanaan”, sanoo Angelo Manzini. Prinssi ja dibbuk -dokumentissa käsiteltävänelokuvaohjaajan ystäväpiiriin kuuluivat kuulemma Hollywoodin kaunottaret Audrey Hepburnista Sophia Loreniin.

Kun muistoja Michal Waszynskista kuuntelee, alkaa jo epäillä, oliko tämä oikeasti joku Federico Fellinin Ihanan elämän hahmo. Tässäkin tapauksessa todellisuus oli tarua ihmeellisempää. Waszynski oli kuin Zelig: ihmiskameleontti, joka Woody Allenin kuuluisan hahmon tavoin loi itsensä yhä uudelleen.

Elwira Niewiweran ja Piotr Rosolowksin kiehtova dokumentti kuorii kerros kerrokselta Waszynskin arvoitusta. Miljoonien Puolan juutalaisten elämä muuttui painajaiseksi 1930–40 -luvuilla. Waszynski lähti pois ja loi omasta ihmeellisestä elämästään täydellisen vastakohdan. Varjoaan hän ei kuitenkaan päässyt pakoon. Dibbuk on juutalaisen mytologian demonihahmo, josta Waszynski ohjasi elokuvan vuonna 1937.

Prinssi ja dibbuk, su 10.1. klo 13.35 Yle Teema & fem

Lue myös: Kansansankari: Vexi Salmi kuvaa metodejaan ja niiden historiaa

X