Prisman dokumentissa perehdytään ehkäisypillerin haittoihin ja vaaroihin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Prisma: Ehkäisypillerin vaarat
© Annie Mackinder / Yle Kuvapalvelu

Ehkäisypilleri mullisti naisten elämän 1960-luvun alussa. Tuo pieni, naisen omaa hormonitoimintaa huijaava tabletti on edelleen käytetyin ehkäisykeino.

BBC:n dokumentissa yleislääkäri Zoe Williams (kuvassa) ottaa selvää, onko pelko paljon puhutuista haittavaikutuksista aiheellinen. Hänen ensimmäinen huomionsa on, että naiset tietävät yllättävän vähän syömiensä pillereiden toimintaperiaatteista. Näyttää myös siltä, että sivuvaikutusten yleisyydestä on kirjoitettu usein todellisuutta liioittelevin otsikoin. Harvemmin esillä on ollut, että e-pillerit voivat myös ehkäistä joitain syöpiä.

Hektinen alku tarjoilee hurjasti tietoa ja numeroita, mutta tahti rauhoittuu loppua kohden. Williams selvittää juurta jaksaen yhdessä haastateltaviensa kanssa alan asiantuntijoilta, kuinka suuria pelätyt riskit ovat tai voiko pillerillä olla yhteys masennukseen.

Lopussa ilmenee kiinnostava seikka siitä, miksi 21 yhdistelmäehkäisypilleripäivän jälkeen pidetään 7 päivän tauko – syy ei nimittäin ole tieteellinen.

Prisma: Ehkäisypillerin vaarat, ke 16.10. klo 19.00 Tv1

X