Prisman dokumentissa tutkitaan 1960-luvulla tehtyjen kaksostutkimuksien seurauksia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kaksoset Doug Rausch (kuvassa vas.) ja Howard Burack (oik.) saivat kuulla toisistaan vasta 35-vuotiaina.
Kaksoset Doug Rausch (kuvassa vas.) ja Howard Burack (oik.) saivat kuulla toisistaan vasta 35-vuotiaina. © Yle kuvapalvelu
Eräs psykiatrien karmea huti oli New Yorkin seudulla 1960-luvulla vaivihkaa toimeenpantu kaksostutkimus, jossa identtisiä kaksosia kasvatettiin erillään adoptioperheissä. Tieteellisyys oli kyseenalaista.

Kaksostutkimus vaikutti lapsiin, jotka tietämättä syytä tunsivat kipeästi jotain puuttuvan. Muun muassa kaksoset Doug Rausch (kuvassa vas.) ja Howard Burack (oik.) saivat kuulla toisistaan vasta 35-vuotiaina. Kumpikin oli mennyt naimisiin ja saanut lapsia samaan aikaan. Monet käytännön tottumukset olivat yhtäläisiä. Lori Shinsekin dokumentti ehtii jo vaikuttaa ohuelta otannalta.

Sisältö kuitenkin vakavoituu entisestään, kun Doug ja Howard saavat paperisodan jälkeen haltuunsa omaa oireiluaan koskevia tutkija Peter Neubauerin raportteja (tutkimusta ei koskaan julkaistu). Älytön kaksostutkimus oli järjestetty Louise Wisen juutalaisen adoptiotoimiston kautta. Psykiatrit itsekin olivat juutalaisia.

Seurannassa oli myös identtiset kolmoset, joista yhden adoptioäiti sen sanoo suoraan: ”Tuohan oli kuin natsikoe!”

Prisma: Kaksoskokeiden seuraukset, ke 18.12. klo 19.00 Tv1

Lue myös: Prisma-dokumentti esittelee kiinnostavia kaksospareja – Entä jos toinen tyttö- tai poikakaksosista haluaa korjata sukupuoltaan?

X