Putous AllStars: Hulvaton viihdeohjelma palaa taas ryminällä

Ernest Lawson ja Jussi Vatanen herättävät vanhat sketsihahmonsa henkiin Putous AllStars -kaudella. Lawsonin edellisestä Putous-kaudesta on vasta reilu vuosi, ja hänen hahmonsa keikkailevat edelleen ahkerasti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Putous AllStars -kaudella kerätään rahaa Pelastakaa lapset ry:lle, joka tukee Suomessa asuvia vähävaraisia lapsiperheitä.

Ernest Lawson ja Jussi Vatanen herättävät vanhat sketsihahmonsa henkiin Putous AllStars -kaudella. Lawsonin edellisestä Putous-kaudesta on vasta reilu vuosi, ja hänen hahmonsa keikkailevat edelleen ahkerasti.
Teksti: Anu Räsänen

Vielä syksyllä 2016 Ernest Lawson oli luokanopettaja, joka teki sivutyönään improvisaatiota, liimautui lauantaisin Putouksen ääreen ja haaveili salaa pääsystä mukaan ohjelmaan.

Neljä vuotta myöhemmin Lawson on täysipäiväinen juontaja, näyttelijä ja neljän kauden Putous -konkari, jolla on taskussaan kaksi sketsihahmokisan hopeamitalia ja yksi voitto.
Kultamitali tipahti 11. kauden P.O. Liitikko -hahmolle, minkä jälkeen Lawson piti kauden verran taukoa ohjelmasta. Tällä viikolla hän palaa näyttämölle Putous AllStars -kaudella, jossa on mukana näyttelijöitä ja heidän hahmojaan eri vuosilta.

”En osaa ajatella itseäni Putous-konkarina, vaan olen edelleen liikkeellä vähän fanipoika-asenteella. Että voi vitsi, pääsen kohtaamaan Putous-lavalla hulvattoman Mari Perankosken! Ja Jussi Vatasen, jota fanitin ohjelman alkuvuosina!” Lawson naurahtaa.

Vatanen kiittää Lawsonia kohteliaisuudesta ja toteaa, että kunnia on molemminpuolinen.

”Erkku on valoisa persoona ja hieno koomikko, joten on kiva päästä tekemään Putousta yhdessä. On hauskaa, että mukana on myös esimerkiksi Jenni Kokander, jonka kanssa emme oikeastaan ole työskennelleet kimpassa teatterikoulun jälkeen”, Vatanen sanoo.

Putous: Antsku päätyi pizzaksi

Myös Vatanen oli mukana Putouksessa neljällä tuotantokaudella, 2011–2014. Hän voitti sketsihahmokisan 2013 Karim Z. Yskowiczina ja 2014 Antskuna, joka kuuluu Vatasen suosikkeihin hänen omista hahmoistaan.

”Antskua oli kiva esittää, vaikka kyllä Mr. Mallorcan absurdiutta ja sekopäisyyttäkin on pakko rakastaa”, Vatanen toteaa.

Antskusta tuli kansansuosikki myös ”kotiseudullaan” Imatralla. Hahmolle järjestettiin kaupungissa kansanjuhla, ja sketsihahmokisassa mainittu ravintola lisäsi listalleen Antsku-pizzan.

Vatanen teki Antskua varten paljon taustatyötä, jotta hahmon murre osuisi kohdalleen. Putouksen silloinen ohjaaja Tuomas Summanen auttoi häntä löytämään kaakkoismurteen puhujia, jotka hioivat ja korjailivat Antskun puhetta.

”Minulle murteen opettelu on aika mekaanista työtä, esimerkin mukaan toistamista ja matkimista. Ensin pitää olla avainsanoja, joista saa kiinni, niin kuin Antskun ’hitokseen’ ja ’mie romahan’”, Vatanen kuvailee.

”Eri murteiden opettelu on erilaista. Antskun puhe oli helpompi oppia kuin Napapiirin sankarien Länsi-Lapin murre, jonka kanssa meni kuukausia, ennen kuin se lähti soljumaan.”

Ansa Kynttilä kiertää kouluissa

Sketsihahmokeikat ovat tippuneet vuosien varrella Vatasen matkasta sitä mukaa, kun muut työt ovat täyttäneet kalenterin.

Lawsonin edellisestä Putous-kaudesta on vasta reilu vuosi, ja hänen hahmonsa keikkailevat edelleen ahkerasti. Läheisimmäksi Lawsonille on muodostunut kevään 2018 kakkonen Ansa Kynttilä.

”Ansalla on ollut hahmoistani pisin ja ehyin elinkaari. Tunnen Ansan niin hyvin, että tiedän tarkkaan, mitä hän ajattelee vaikkapa Katri Kulmunin ongelmista konsulttirahojen kanssa.”

Ansa on kysytty vieras firmojen juhlissa, ja puolustusvoimien tilaisuuksiinkin hänet on kutsuttu.

”Kaikkein eniten Ansa on kuitenkin vieraillut kouluissa. Koulut tilaavat Ansan vertailukohdaksi, jotta oppilaat näkisivät, että heidän opettajansa ovat tosi hyviä ja päteviä”, Lawson vitsailee

Putous AllStars, la 19.9. klo 19.30 Mtv3

Lue myös: Hauskat kotivideot by Roni Back: Kotivideoiden nuorennusleikkaus

X