Pyhän haudan kirkko -dokumentti saa pohtimaan ihmisten sopua

Israelilaisen Anat Telin dokumentti Pyhän haudan kirkko (2020) vie pääsiäisen ydinpaikkaan herättäen ajatuksia ja kuohuttaen absurdeilla tosikohtauksilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jerusalemissa sijaitseva Pyhän haudan kirkko on rakennettu paikalle, jossa Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikan Golgatan ja Jeesuksen haudan uskotaan sijainneen.

Israelilaisen Anat Telin dokumentti Pyhän haudan kirkko (2020) vie pääsiäisen ydinpaikkaan herättäen ajatuksia ja kuohuttaen absurdeilla tosikohtauksilla.
Teksti: Jussi Karjalainen

Israelilaisen Anat Telin Pyhän haudan kirkko (2020) dokumentin paikka on Jeesuksen hauta ja viereiset naulitsemisristit Jerusalemissa.

Kohdalle rakennettiin yli 1600 vuotta sitten kaksi kappelia. Kirkkoa on valloituksissa tuhottu ja uudelleen paikkailtu – sitten jaettu se omista siivuistaan kilpailleiden kirkkokuntien kesken. Pyhän haudan kirkon neliöistä osa kuuluu Kreikan ortodokseille, osa armenialaisapostolisille, osa katolisille, koptilaisille ja syyrialaisille. On vielä Etiopian kirkko, jonka ovelammat porukat saivat kammettua ajan mittaan ulkopihalle.

Sekamelskaa pidetään voimassa pikkutarkoin säännöin. Kuvion täydentää vielä se, että järjestystä valvoo Israelin poliisi ja päivittäinen ovilukon avaaminen pysyy paikallisen muslimisuvun tehtävänä. Tel nappasi viisaaksi ja selventäväksi kertojaksi armenialaisfraktion munkin. Laatudokkari saa tehokkaasti pohtimaan ihmisten sopua.

Pyhän haudan kirkko, ma 13.4. klo 15.00 Tv1

Lue myös: Dokumentti New Yorkin sillanrakentaja kertoo sveitsiläissyntyisestä Othmar Ammannista

X