Pysäyttävä dokumentti kertoo, miten ALS-lihastautia sairastanut elokuvantekijä ohjasi silmänliikkeillään pitkän elokuvan

Jaa kaverilleTilaa Seura
ALS-lihastauti
© frankie fenton / yle kuvapalvelu

Elämänhalua juhlistavassa pitkässä dokumentissa Pimeys ei ole vielä tullut (It’s Not Yet Dark, Irlanti 2016) on ainutkertaiset ainekset. Päähenkilö, elokuvantekijä Simon Fitzmaurice ohjasi liikuntakyvyttömänä vain silmänliikkeillään pitkän näytelmäelokuvan My Name Is Emily (2015). Hän kirjoitti silmin modernilla tietokoneohjelmalla.

ALS-lihastautiin sairastuneen viiden lapsen isän tarinaa ei sentään filmissä kerro äänisyntetisaattori, vaan näyttelijä Colin Farrell tulkitsee loistavasti Simonin tekstit. Frankie Fenton koosti Simonin ja hänen perheensä ajatuksista kokonaisuuden, josta kuolevaisuutta välähdyksin sivunnut lyhärilupaus The Sound Of People (2007) tekee aina vain sydäntä särkevämmän. Aihe oli sattuma ja Simon vielä terveen kirjoissa.

Paitsi läheisten, myös yhteiskunnan huolenpito on tässä liikuttavaa. Maailma ei ole paha. Simon Fitzmaurice kuoli viime syksynä.

Dok: Pimeys ei ole vielä tullut, su 6.5. klo 22.00 Yle Teema & fem

X