Rakkaudella, Cecil Beaton on henkilökuva Britannian hovivalokuvaajasta, taiteen monitoimimiehestä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Cecil Beaton
© yle kuvapalvelu

Yle Teema esitti jokin aika sitten Lisa Immordino Vreelandin erinomaisen taidedokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (2015). Nyt on vuorossa Immordino Vreelandin tuoreempi, yhtä mainio dokumentti Rakkaudella, Cecil Beaton (2017). Mutta valitettavasti alkuperäistä 40 minuuttia lyhyempänä versiona.

Cecil Beaton (1904-1980) oli todellinen renessanssi-ihminen: kuvittaja, journalisti, teatteri- ja elokuvalavastaja sekä ennen kaikkea valokuvaaja ja sellaisena yksi 1900-luvun tärkeimmistä tallentajista.

Beaton nousi 1930-luvun Yhdysvalloissa muotikuvaajien kärkihahmoksi ja myöhemmin myös sotakuvaajaksi ja Britannian kuningasperheen hovivalokuvaajaksi. Hän omisti, omien sanojensa mukaan, ”tuhansia valokuvia ja kirjoituksia katoavan hetken vangitsemiseksi”. Beatonin ylenpalttista muuta tyylikästä kädenjälkeä nähtiin myös elokuvien Gigi ja My Fair Lady puvustuksissa ja lavasteissa.

Immordino Vreelandin dokumentti on sekä henkilökuva tästä suuresta esteetikosta että kunnianosoitus taiteen monitoimimiehelle, joka ei koskaan pysähtynyt paikalleen ennen kuin ikä ja sairaus pakottivat. Sairauden kotiinsa eristämä Beaton kuoli viikko rakkaan 17-vuotiaan kissansa Timothyn jälkeen.

Rakkaudella, Cecil Beaton, ti 25.6. klo 21.00 Yle Teema & fem

X