Ruth Bader Ginsburg oli tuomari ja tasa-arvotaistelija – RBG-dokumentti keskittyy ikonisen vaikuttajan henkilökuvaan

Jaa artikkeli
RBG
Ruth Bader Ginsburg oli Yhdysvaltojen historian toinen nainen Korkeimman oikeuden tuomarina. © Nonstop Entertainment Ab / Yle
Betsy Westin ja Julie Cohenin dokumenttielokuva näyttää, millaisen elämän väsymätön taistelija, Ruth Bader Ginsburg eli ja miten hänestä tuli nuoren polven idoli.

Ruth Bader Ginsburg eli RBG (1933–2020) luki itsensä juristiksi pienen tyttären äitinä, aikana jolloin naisten katsottiin vievän opiskelupaikat lähtökohtaisesti paljon tärkeämmiltä henkilöiltä – miehiltä.

Oman poikkeuksellisen ymmärtäväisen juristipuolisonsa tukemana Ginsburg kuitenkin eteni urallaan ja nousi Bill Clintonin nimittämänä Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomariksi, toisena naisena koskaan.

Tässä virassa hänestä muokkautui legendaarinen tasa-arvon ja vähemmistöjen puolustaja, jonka rauhallinen persoona ja järkiperäinen juridiikka herättivät kunnioitusta myös vastapuolella. Tosin vain Donald Trumpin aikakauteen asti, jolloin pelko ja viha läikkyivät pidäkkeettä. Toisaalta silloin Ginsburg nautti myös rocktähtimäista suosiota, josta osasi ottaa iloakin irti.

Julie Cohenin ja Betsy Westin palkittu dokumentti piirtyy Ginsburgin persoonaa ja periaatteellisuutta ihailevana henkilökuvana, joka olisi voinut avata enemmän ja yksityiskohtaisemminkin päähenkilönsä oikeudellista toimintaa.

RBG, tuomari ja tasa-arvotaistelija, perjantai 15.10. klo 12.00, Teema & Fem

X