Reportaasi kertoo Qasem Suleimanista, jota pidetään lähes kaikkien viimeaikaisten terrori-iskujen takapiruna

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista
© Yle kuvapalvelu

Jane Corbinin BBC:n This World -ohjelmasarjaan tekemä reportaasi Mies Lähi-idän varjoista kertoo miehestä, jota länsimaiden tiedustelupalvelut ja armeijat pitävät lähes kaikkien viimeaikaisten terrori-iskujen takapiruna, mutta josta suuri yleisö ei tiedä mitään.

Hän on Qasem Suleimani, Iranin vallankumousarmeijan erikoisyksikön Qudsin komentaja. Suleimani on työläistaustainen mies, joka liittyi vallankumouskaartiin jo 1979 shaahin kukistuessa ja ajatolla Khomeinin johtamien shiamuslimien ottaessa vallan.

Dramaattisesti rakennettu, pääosin länsimaiden tiedustelupalvelujen työntekijöiden ja sotilaiden haastattelujen varassa toimiva ohjelma maalaa Suleimanista kuvan lähes James Bond -elokuvien roistojen kaltaisena hahmona, taustalla varjona toimivana sotilaallisena nerona ja hyvin pahana ihmisenä.

Tiedä häntä, mutta ainakin BBC:n ohjelma on hyvin synkronoitu presidentti Trumpin suhtautumiseen Iraniin ja sen johtajiin. Luonnollisestikaan itse salamyhkäinen Qasem Suleimani ei sano ohjelmassa mitään muuta kuin muutaman vanhoilta nauhoilta otetun radikaalin lauseen.

Ulkolinja: Mies Lähi-idän varjoista, to 4.7. klo 22.00 Tv1

X