Reportaasissa tarkastellaan lääketieteen viimeaikaisia saavutuksia sairauksien voittamiseksi ja ihmisen eliniän pidentämiseksi

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Sir Paul Nurse.

(Päivitetty: )
Teksti: Pertti Avola

Brittiläinen biokemisti, lääketieteen Nobelin 2001 voittanut Sir Paul Nurse (kuvassa) toimii oppaana BBC:n reportaasissa, jossa tarkastellaan sopivan kansantajuisesti lääketieteen viimeaikaisia saavutuksia sairauksien voittamiseksi ja ihmisen eliniän pidentämiseksi.

Vanhojen arkistofilmien kautta ohjelmassa tarkastellaan sitä, kuinka lääketieteen nykysaavutuksiin on päästy. Seuraavaksi aletaan tutkia, miten geeniterapia ja kantasolut ovat mullistamassa muun muassa syöpien, sydän- ja verisuonitautien ja dementian hoitomuotoja.

Lopuksi pohditaan, onko vanheneminenkin vain sairaus, jota voitaisiin hoitaa. Uusiin hoitomuotoihin liittyy myös monia eettisiä ongelmia, joita ohjelmassa tuodaan esille. Tai jos ei eettisiä niin ”yök-tekijöitä” kuten Paul Nurse asian esittelee. Eli miltä tuntuisi, jos vaikkapa oman sairaan sydämen sijasta rinnassasi sykkisi omiin soluihisi sopivaksi geenimuunneltu sian sydän.

Kuolemattomuuteenkin vihjataan, mutta Nursen mielestä riittää, jos pystyy elämään mahdollisimman pitkään mahdollisimman terveenä.

Prisma: Kuinka elää pidempään, ke 5.12. klo 19.00 Tv1

X