Retki maalle -draamakomedia on kaunis, runollinen ja viekoitteleva kertomus päivän mittaisesta rakkaustarinasta

Retki maalle
Sylvia Bataillen tulkitsema Henriette kokee miekkosten viettelyn. © Yle kuvapalvelu

Pariisilainen porvarismies vie läheisiään jokiretkelle vuoden 1860 kesäisenä sunnuntaina. Kalastamiseen keskittynyt miesväki ei huomaa, kuinka avuliaat paikalliset miekkoset aikovat vietellä perheen äidin ja tyttären.

Jean Renoir eli tärkeää luomiskautta ja merkittävimpien mestariteostensa kynnyksellä, kun hän ryhtyi ohjaamaan Guy de Maupassant’n novelliin pohjautuvaa runollista elokuvaa. Sää ja ylitsepääsemättömät hidasteet estivät viemästä kuvauksia loppuun.

Renoir jatkoi muilla projekteilla ja muutti Yhdysvaltoihin. Elokuva viimeisteltiin sodan jälkeen muiden tahojen toimesta, ja ohjaaja itse näki sen vasta valmiina.

Renoirin ryhmän työskentely oli kuitenkin ollut niin herkkävaistoista ja tarkkanäköistä, että keskeneräiseksikin jääneestä tuotannosta saatiin viimeisteltyä pienimuotoinen helmi. Kaunis ja haikea, liikettä ja maalaustaiteen kompositioita yhdistävä teos tutkii lempeästi ihmisyyden eri puolia, hetken aikaa virinneitä tunteita ja jälkinäytöksessä muistoja.

Retki maalle, to 12.9. klo 21.00 Yle Teema & Fem