Rikollisten elämästä kertominen moraalitonta? Näkökulma ratkaisee true crime -sarjoissa

True crime pysyy edelleen suomalaisten suosiossa. Areenassa on kuunneltavissa peräti kaksi tuoretta rikoksia perkaavaa sarjaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Onnimanni Liukkonen on TV-maailman tuottaja.

True crime pysyy edelleen suomalaisten suosiossa. Areenassa on kuunneltavissa peräti kaksi tuoretta rikoksia perkaavaa sarjaa.
Teksti:
Onnimanni Liukkonen

Onko rikollisten elämästä kertominen true crime -muodossa moraalitonta? Kaikki riippuu näkökulmasta.

Ihmissyöjä-podcastissa Ville Hytönen tutustuu Virossa 1980-luvun alussa vaikuttaneen sarjamurhaajan ja ihmissyöjän tapaukseeen. Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä -ohjelman sisällön selittää jo sarjan nimi.

Otsikoihin on noussut myös Ruutu plus -palvelun sarja Katiska, joka kertoo Suomen suurimman huumevyyhdin pääepäillyn Niko Ranta-Ahon toiminnasta. Sarja on saanut paljon kritiikkiä. Sen on pelätty nostavan jetset-elämää viettäneen rikosepäillyn sankariksi.

Nämä kolme sarjaa ovat hyvin erilaisia. Vilhusen elämästä kerrotaa journalistisen raportoivaan tyyliin. Rikos- ja oikeustoimittaja Vera Miettinen haastattelee Vilhusta ja esimerkiksi Jari Aarniota. Haastateltavien lausuntoja ei hyväksytä sellaisenaan, vaan Miettinen myös kyseenalaistaan niiden todenperäisyyden. Hytösen tyylissä puolestaan käytetään draaman keinoja ja pohditaan true crimen moraalia. Katiska sen sijaan antaa Ranta-Aholle – ainakin ensimmäisessä jaksossa – turhan vapaat kädet elostella elämäntavallaan.

Ihmissyöjä, Yle Areena

Ex-jengipomo Keijo Vilhusen elämä, Yle Areena

Katiska, Ruutu

Lue myös: Netflix-sarja Making a Murderer oli mullistamassa true crime -genreä – uusi kausi julkaistaan perjantaina

X