Roman Polanskin Upseeri ja vakooja -elokuva etenee joustavasti – Tarinan tuomio pirunsaarelle oli ilmeinen oikeusmurha

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Upseeri ja vakooja
Georges Picquart (Jean Dujardin) penkoo maanpetostuomiota, jonka taustalta paljastui antisemitismiä. © Ylen kuvapalvelu
Vuonna 1894 juutalainen ranskalaisupseeri Alfred Dreyfus tuomittiin Pirunsaarelle salaisten tietojen myymisestä saksalaisille. Kyse oli mitä ilmeisimmin oikeusmurhasta, jonka taustalla oli antisemitismi.

Kirjailija Emile Zola laati tapauksesta kuuluisan puolustuskirjoituksensa J’accuse, Minä syytän, josta Roman Polanskin elokuva Upseeri ja vakooja on ottanut alkuperäisen nimensä.

Polanskin Robert Harrisin romaanin pohjalta ohjaamassa elokuvassa seurataan Dreyfusin entistä kouluttajaa, joka tutkii tapausta ja jolle vähitellen alkaa selvitä sen todelliset taustat.

Upseeri ja vakooja käynnistyy hieman jähmeästi, mutta pääsee lopulta kyllä Polanskille ominaiseen joustavaan kerrontarytmiin. Elokuvassa vedetään aiheellisesti linjoja nykypäivän kasvaneeseen antisemitismiin ja rotusyrjintään. Polanskin oman vanhan raiskaussyytteen vuoksi Upseeri ja vakooja keräsi ensi-iltansa aikoihin myös protesteja.

Jean Dujardin esittää Dreyfusin tapausta penkovaa Georges Picquartia ja Louis Garrel ylpeytensä koettelemusten keskellä säilyttävää Dreyfusia elokuvassa, joka ei ole Polanskin aivan parhaita, mutta silti aiheeltaan tärkeä ja toteutukseltaan huolellinen.

***½

Upseeri ja vakooja, ke 5.1. klo. 22.00, Teema & Fem 

X