Rosvoja, rosvoja -elokuvassa ajaudutaan hengenvaaralliseen seikkailuun halki historiallisten aikakausien

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Rosvoja, rosvoja
Kevin (Craig Warnock) joutuu outoon seikkailuun, jonka aikana hän kohtaa esimerkiksi ihmismäisen sian. © Yle Kuvapalvelu

Terry Gilliamin vilkas mielikuvitus ja Monty Pythonin huumori lyövät riemastuttavasti kättä huimin kierroksin polkevassa komediassa. Se on ensimmäinen osa Gilliamin fantasiatrilogiaa, jonka seuraajia olivat Brazil – tämän hetken tuolla puolen (1985) ja Paroni von Münchhausenin seikkailut (1988).

Rosvoja, rosvoja kertoo vaille vanhempiensa huomiota jääneestä Kevinistä (Graig Warnock), jonka vaatekomerosta tunkeutuu eräänä yönä ulos joukko kääpiöitä. Heidän mukanaan poika ajautuu hengenvaaralliseen seikkailuun halki historiallisten aikakausien. Matkalla törmätään niin Napoleoniin (Ian Holm) kuin Robin Hoodiinkin (John Cleese)

Vauhdikkaasta ja piikikkäästä komediallisuudestaan huolimatta elokuvan perusvire on vakava. Gilliam piirtää varsin pessimistisen kuvan ihmiskunnan menneisyydestä ja nykyisyydestä. Kunakin aikakautena ihmiselle aineelliset asiat ovat tärkeämpiä kuin kanssaeläjät. Mielikuvitus on ainoa pakotie kylmästä maailmasta.

Rosvoja, rosvoja, to 24.10. klo 21.00 Yle Teema & Fem

X