Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta – Dokumentti seuraa ohjaajan työskentelyä kolmen vuoden ajan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta, kuvassa Roy Andersson.
Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta, kuvassa Roy Andersson. © Yle kuvapalvelu
Dokumentti Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta -dokumentti esittää ruotsalaisohjaajan samaan aikaan sekä suurena taiteilijana että heikkouksiensa kanssa kärsivänä pienenä ihmisenä

Roy Andersson on kiistatta yksi nykyelokuvan keskeisistä tekijöistä. Ruotsalaisohjaajalla on tarkkaan harkittu tyyli, jonka tunnistaa jo ensi metreillä. Mutta kuinka hänen elokuvansa ovat syntyneet? Tähän kysymykseen perehdytään englantilaisen Fred Scottin ansiokkaassa dokumentissa, jossa seurataan Anderssonin työskentelyä kolmen vuoden ajan.

Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta vetoaa ennen kaikkea dramaturgiallaan. Aluksi ohjaaja nostetaan lähes legendan asemaan. Hän on kuin koko kuvausryhmänsä lempeä isähahmo. Sitten paljastetaan Anderssonin henkilökohtainen ongelma, josta sekä ohjaaja itse että työryhmä kertovat avoimesti.

Ongelma kiristää ohjaajan ja kuvausryhmän välejä. Elokuvan tekeminen ei olekaan niin auvoisaa, vaan rosoista, niin kuin elämä itse.

Andersson on samaan aikaan sekä suuri taiteilija että heikkouksiensa kanssa kärsivä pieni ihminen. Tämä näkemys nostaa Fred Scottin elokuvan tavanomaisia taiteilijamuotokuvia korkeammalle jalustalle.

Roy Andersson: Ihmisenä olemisesta, su 4.4. klo 22.30 Yle Teema & fem

Lue myös: Miki Liukkonen, sivullinen – Keskusteluohjelmassa pohditaan suuria asioita

X